Otcem mláděte je samec Richard. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek uvedl, že návštěvníci se do pavilonu goril v neděli ale nedostanou, bude uzavřen a opět se pro ně otevře až na Štědrý den. Na situaci v pavilonu budou po celou návštěvní dobu ovšem dohlížet zaměstnanci. Pokud by ve skupině goril zavládla nervozita, stejně jako v případě, že by návštěvníci byli neukáznění, bude pavilon okamžitě opět uzavřen, doplnil.

Začátkem roku má porodit také nejstarší samice zahrady Kamba. Kvůli možným komplikacím provází přípravy na její porod velké manévry.

Gorily se v Česku chovají od 60. let, v zajetí se množí obtížně. První mládě, samička Moja, se v Praze narodila v roce 2004. Brzy se stala miláčkem návštěvníků, loni v listopadu pak odcestovala do Španělska za vhodným partnerem a nyní už sama čeká mládě.

Druhé mládě samice Kijivu, sameček Tatu, se narodil v roce 2007 a o tři roky později přibyl k sourozencům ještě samec Kiburi. Tatu se letos v létě nešťastnou náhodou oběsil při hře na laně.

Kromě devatenáctileté Kijivu porodila loni v listopadu v pražské zoologické zahradě také další samice, Bikira. Samečka Tana však matka nepřijala a mládě bylo vzápětí převezeno do Stuttgartu do jakési gorilí „školky".

Další mládě na cestě

Zoo v těchto dnech s napětím očekává také porod čtyřicetileté Kamby. Pochází z kamerunských deštných lesů, první příležitost mít vlastní mládě dostala až po příchodu do pražské zoo v roce 2005. Skutečně zde zabřezla, ale mládě při porodu v dubnu 2007 zahynulo. Samice navíc málem přišla o život.

Na její další porod se proto zoo připravila s maximální pečlivostí. V zázemí pavilonu je připraven improvizovaný porodní sál, v pohotovosti je tým veterinářů a lékařů. Samici už také ošetřovatelé zvykají na vyšetření ultrazvukem.