Konec srpna, pozdní odpoledne a prostranství pod hodinami na Florenci se hemží lidmi. I přes úmorné vedro se všichni vydali na oficiálně první procházku po chátrajících domech iniciativy Prázdné domy. Všichni mají před sebou více než dvouhodinovou exkurzi po 14 prázdných objektech. Nevyužívaných objektů je ale v centru města mnohem víc.

I domy mají své osudy 

Většina účastníků architektonické túry neustále jen nevěřícně kroutí hlavou, z davu se často ozývají nešťastné povzdechy. Řada objektů má totiž podobné osudy. Domy jsou architektonicky cenné a dlouhodobě chátrají.

V mnoha případech je vlastní soukromník, který se o dům nestará. Druhou variantou jsou případy, kdy nový majitel budovu upravuje k obrazu svému bez ohledu na jeho historickou hodnotu. Vnitřek tak bývá doslova vykuchán, pouze vnější skořápka zůstává zachovalá.

Za zničení dostal majitel pokutu

To je i případ domů v Rytířské ulici. „Tady se dostáváme ke skutečnému zločinu," popisuje průvodce Petr Zeman. Objekty, které patří do nejstarší pražské zástavby, pochází ze 13. století. Po revoluci je koupila italská společnost. „V roce 2005 si majitel zažádal o možnost provést drobné úpravy. Když přišli úředníci na kontrolu, byli v šoku," popisuje další z průvodců Radomír Kočí.

Zanikly gotické sklepy, poškozeny byly historické omítky i barokní interiéry. Majitel sice dostal pokutu 900 tisíc, ale historickou hodnotu to již objektům nevrátí. „Nevadí mi, když domy odkoupí soukromý investor, je ale třeba, aby stát řekl, co by v objektu mohlo být," vysvětluje Petr Zeman.

V centru Prahy chátrají domy  

Bez přímého upozornění průvodců si často ani kolemjdoucí nemá šanci všimnout, že dům chátrá. U budov jsou totiž využívány tzv. partery, tedy spodní části. Sídlí v nich obchody či firmy, zbytek objektu je ale nevyužívaný.

Takový příklad nacházíme v Senovážné ulici. „Tady dříve byl luxusní hotel De Sax, jednalo se o důležitou spojnici od městské brány směrem na Kutnou Horu," popisuje Petr Zeman. Starý a nový svět se tímto způsobem střetává i například v objektu na Jungmannově náměstí.

Některé domy vlastní i Praha 

Nevinně na tom u množství budov nejsou ani státní instituce. Magistrát v Praze vlastní velké množství chátrajících objektů, přesto se neustále uvažuje o investicích do nové výstavby. „Magistrát například přemýšlí o novém sídle svého úřadu, tady před námi je přímo ideální objekt," poukazuje u Ferdinandových kasáren u Karlínského viaduktu průvodce.

Iniciativa momentálně zaznamenává přes 1300 opuštěných objektů v republice. Z toho pražských budov je mezi 200 - 300. „To není ani 10%," podotýká Zeman. „Chceme vzbudit zájem, aby se s tím něco začalo dělat," dodává.

Čtěte také: Poznejte Hradčany a Malou Stranu