Důstojná atmosféra slavností, které poslední únorový čtvrtek a pátek hostilo školní policejní středisko v Hrdlořezích, jen podtrhlo význam a důležitost slov přísahy: noví adepti policejního řemesla se zavázali, že budou při výkonu služby plnit své povinnosti nestranně a nikdy nezneužijí svého služebního postavení.

Přesně to, stejně jako nutnost pracovat řádně a svědomitě, zdůraznil ve své uvítací řeči i ředitel pražské policie Martin Vondrášek. „Obzvlášť důležité je i pevné rodinné zázemí," obrátil se také k blízkým nových policistů, aby zdůraznil, že profese, kterou si vybrali jejich přátelé, manželé, synové a dcery, je velmi náročná. Psychicky i fyzicky.

Noví policisté, před jejichž očima také bezmála čtyři desítky již zkušených kolegů převzaly medaile za bezvadnou deseti či dvacetiletou službu, ale ještě nevyrazí do ulic. Nyní je čeká základní odborná příprava, aby po roce dorazili ke svým útvarům - již s plnou kvalifikací.

Podobné je to i u středočeské policie, kde dvě desítky policistů, kteří za rok posílí obvodní oddělení a dopravní inspektoráty na Praze-venkov, Příbramsku, Berounsku, Mělnicku, Kladensku a Nymbursku, nastoupily právě v pondělí. I je přivítal krajský ředitel Jan Ptáček, jenž současně připomíná, že nábory pokračují: do konce roku bude přijato ještě 92 policistů, jestliže z celkového počtu 3707 je v současné době obsazeno 3615.

Ostré střelby i studium

A co čeká nováčky, než vyrazí do ulic naplňovat známé policejní heslo „Pomáhat a chránit"? To v pondělí přiblížila Štěpánka Zatloukalová ze středočeského policejního ředitelství. Nově přijatí muži a ženy nejprve absolvují měsíc nástupní přípravy ve školním středisku středočeské policie v Sadské.

„Zde získají základní informace, jak mají být ve službě ustrojeni, jaká jsou u policie hodnostní označení a v neposlední řadě se seznámí s pořadovým cvičením. Naučí se manipulovat se zbraní, nacvičí střelby. Po úspěšném absolvování ostrých střeleb obdrží osvědčení o použití zbraně. Zdokonalí také svou fyzickou připravenost," přiblížila Zatloukalová program nejbližších čtyř týdnů.

Následuje šest měsíců studia na vyšší policejní škole, načež se nováčci vrátí na dva měsíce do školního policejního střediska. To již budou uplatňovat získané vědomosti nejen v rámci výcviku, ale také při praxi na útvarech, kde jsou zařazeni. „Další tři měsíce absolvují znovu v policejní škole. Zde složí závěrečné zkoušky - a po roce jsou připraveni nastoupit výkon služby," uzavřela Zatloukalová stručný výčet informací o tom, jak se civilista mění v policistu.