Minulý týden se na pražské Ladronce konalo finále „Zlaťáků", ve kterém se střetly děti z celých Čech. Své vlastnoručně vyrobené „jedlé sochy" nejprve uveřejnily na internetových stránkách soutěže, návštěvníci webu následně vybrali třicítku finalistů. „Zájem nás překvapil, v českém finále se sešlo přes 400 týmů. Následovat bude finále moravské a slezské," sděluje organizátorka Eva Kotrašová, podle jejíchž slov je zábavná hra jedním ze způsobů, který umožní, aby se děti skamarádily s ovocem a zeleninou.

Maminka mě učila strouhat mrkev, prozradil účastník

A jak celá soutěž Zlaťáci v kuchyni probíhá? Na začátku účastnící dostanou stejné suroviny, z nichž mají postavit sochu na zadané téma. V případě českého finále znělo „Den dětí". Podle Evy Kostrašové dále platí pravidlo, že by výsledek měl jedlý. V druhé části soutěže děti vytváří sochy z vlastních surovin na volný námět. „Trénoval jsem to dost dlouho, se zbytkem týmu jsem se i scházel, abychom byli sehraní. Mamka mě musela naučit strouhat mrkev, jde to dost těžko," popisuje své kulinářské starosti devítiletý Honza Jína z Prahy, který se dvěma spolužáky ve finále vyráběl postavu fotbalisty.

Nejpovedenější dílo nakonec vybrala odborná porota. „Nehodnotíme výtvory jen po estetické stránce. Zaměřujeme se i na to, jestli jsou dětmi vybírané suroviny zdravé a vyvážené," říká porotce Pavel Suchánek. Cení se ale také originalita. „Některé děti postavily obří kolotoč, jiné cirkus nebo fotbalové hřiště. Velký dojem udělaly na porotce také dívky z jazykové školy v Karlových Varech, které postavily repliku Noemovy archy se zvířaty, která jsou v současné době na pokraji vyhynutí," dodává Kostrašová.

Autorky Noemovy archy nakonec v českém finále obdržely druhé místo. Pohár pro vítěze v kategorii základních škol putoval na ZŠ Ohradní, mezi dětskými domovy byla nejlepší trojice chlapců ze Solenic.