VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jižní chutě a vůně nabízí další úžasný festival

Praha - Rizoto s hovězím morkem, paella s mořskými plody, čočka s chorizem a iberskou krkovicí, grilované hovězí kousky se salsou, tortilla s karamelem a grilovaným banánem. To je jen stručné lákadlo na gastronomický festival, který právě startuje.

24.9.2012 2
SDÍLEJ:

Šéfkuchař pražské restaurace El Centro Oskar Caceres s festivalovou nabídkou: španělskou paellou s mořskými plody.Foto: Deník/Jiří Macek

V celkem 21 restauracích, kde se festival uskuteční, budou šéfkuchaři nabízet speciality italské, španělské a latinskoamerické kuchyně. Ten festival se jmenuje Gastronomico, začíná v pondělí 24. září a potrvá do 14. října.

Za jeho pořadatelství stojí již známá společnost Alakarte.cz, přes jejíž rezervační systém se lze na festival dostat. Ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek vysvětluje, jak se oproti loňskému prvnímu ročníku festivalu jeho letošní pokračování změnilo: „Vloni to byly především speciality španělské a latinskoamerické kuchyně, letos jsme dali větší prostor kuchyni italské, která je nám všem poměrně blízká, leč mnohé její podoby nám jsou stále ukryty," říká Pavel Suchánek.

Oslovení šéfkuchaři shodně tvrdí, že zmíněné kuchyně jsou typické svoji rozmanitostí chutí i vůní, řadou specialit, základem je kombinace tradičních receptur a jednoduché přípravy.

Steven Trumpfheller, majitel a šéfkuchař pražské restaurace U Emy Destinnové říká, že pro menu čerpal inspiraci od své babičky: „Babička pocházela z Itálie a byla to ona, kdo mne ke kulinařině dovedl. Moje menu je tak trochu poklona pro ni," říká Trumpfheller, který jako hlavní chod nabízí lákavě a trochu zahaleně znějící: restované capon kuře piccta s houbami shittake a šťávou z citronu, másla a kaparů podávané s rozmarýnovými bramborami a zeleným chřestem.

Restaurace si mohly zvolit, zda tříchodové menu skládající se z předkrmu, hlavního chodu a dezertu nabídnou za 290, či 390 korun. „Většina restaurací zvolila dražší variantu. Jsem přesvědčen, že vyšší cena zvýrazňuje kulturu zážitku," podotkl Pavel Suchánek.

Festivalové restaurace: Praha - Bibita Nuova, El Centro, Green house, La Bottega di Finesta, La Grotta, la Vida, Osteria ai Galli, U Emy Destinové. Boulevard Brno, Feleicita Brandýs nad Labem, Il Mercato Brno, La Fonduta Liberec, La Vida Ostrava, Pata Negra Ostrava, Tapas Bar El Cid Plzeň, Rialto Brno, Starý dům Černošice.

Španělská kuchyně

První pražskou restaurací specializující se na španělskou kuchyni byla po revoluci podle všeho El Centro poblíž Karlova mostu u Kampy. Vévodí ji manželé - Čech a Quatemalka. Jmenují se Radek Neruda a Norma Lam de Neruda. Restauraci otevřeli před 14 lety. „Dva tři roky si nás pletli lidé s mexickou a požadovali třeba burritos, což jsme nedělali," říká Radek Neruda. Do jeho restaurace chodí různorodí návštěvníci. Zajímavé je, že šéfkuchař i kuchař jsou Španělé.

„Když otevřou v kuchyni okno do ulice, stává se, že se s nimi na kus řeči zastaví Španělé," usmívá se spolumajitel restaurace. Jeho manželka, se kterou žiji 18 let a mají spolu tři děti, tvrdí, že česky neumí moc mluvit. Opak je ale pravdou, paní Norma mluví česky velice dobře, čímž si u zákazníků získává mnoho plusových „bodů".

V rámci festivalu Gastronomico nabízejí v restauraci jako hlavní chod klasiku - španělskou paellu s mořskými plody, kuřecím a králičím masem. Nerudovi myslí i do budoucna. Navázali spolupráci s anglo-americkou univerzitou a uvažují o zřízení tapas baru. Mimochodem Nerudovi, Čecha a Quatemalka se seznámili na studiích v Londýně. Radek Neruda seznámení komentuje stručně: „Zasedla mi místo ve škole. Jak se ukázalo později, sedla si na správné místo."

Autor: Jiří Macek

24.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Adriana Krnáčová.

Primátorka navrhne vládě změnu platových tarifů úředníků

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

AUTOMIX.CZ

PŘEHLEDNĚ: Proč se škodovky jmenují, jak se jmenují?

Od konce 80. let česká automobilka Škoda svoje modely označuje výhradně slovními názvy. Na začátku této éry byl samozřejmě Favorit.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies