Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jižní chutě a vůně nabízí další úžasný festival

Praha - Rizoto s hovězím morkem, paella s mořskými plody, čočka s chorizem a iberskou krkovicí, grilované hovězí kousky se salsou, tortilla s karamelem a grilovaným banánem. To je jen stručné lákadlo na gastronomický festival, který právě startuje.

24.9.2012 2
SDÍLEJ:

Šéfkuchař pražské restaurace El Centro Oskar Caceres s festivalovou nabídkou: španělskou paellou s mořskými plody.Foto: Deník/Jiří Macek

V celkem 21 restauracích, kde se festival uskuteční, budou šéfkuchaři nabízet speciality italské, španělské a latinskoamerické kuchyně. Ten festival se jmenuje Gastronomico, začíná v pondělí 24. září a potrvá do 14. října.

Za jeho pořadatelství stojí již známá společnost Alakarte.cz, přes jejíž rezervační systém se lze na festival dostat. Ředitel Alakarte.cz Pavel Suchánek vysvětluje, jak se oproti loňskému prvnímu ročníku festivalu jeho letošní pokračování změnilo: „Vloni to byly především speciality španělské a latinskoamerické kuchyně, letos jsme dali větší prostor kuchyni italské, která je nám všem poměrně blízká, leč mnohé její podoby nám jsou stále ukryty," říká Pavel Suchánek.

Oslovení šéfkuchaři shodně tvrdí, že zmíněné kuchyně jsou typické svoji rozmanitostí chutí i vůní, řadou specialit, základem je kombinace tradičních receptur a jednoduché přípravy.

Steven Trumpfheller, majitel a šéfkuchař pražské restaurace U Emy Destinnové říká, že pro menu čerpal inspiraci od své babičky: „Babička pocházela z Itálie a byla to ona, kdo mne ke kulinařině dovedl. Moje menu je tak trochu poklona pro ni," říká Trumpfheller, který jako hlavní chod nabízí lákavě a trochu zahaleně znějící: restované capon kuře piccta s houbami shittake a šťávou z citronu, másla a kaparů podávané s rozmarýnovými bramborami a zeleným chřestem.

Restaurace si mohly zvolit, zda tříchodové menu skládající se z předkrmu, hlavního chodu a dezertu nabídnou za 290, či 390 korun. „Většina restaurací zvolila dražší variantu. Jsem přesvědčen, že vyšší cena zvýrazňuje kulturu zážitku," podotkl Pavel Suchánek.

Festivalové restaurace: Praha - Bibita Nuova, El Centro, Green house, La Bottega di Finesta, La Grotta, la Vida, Osteria ai Galli, U Emy Destinové. Boulevard Brno, Feleicita Brandýs nad Labem, Il Mercato Brno, La Fonduta Liberec, La Vida Ostrava, Pata Negra Ostrava, Tapas Bar El Cid Plzeň, Rialto Brno, Starý dům Černošice.

Španělská kuchyně

První pražskou restaurací specializující se na španělskou kuchyni byla po revoluci podle všeho El Centro poblíž Karlova mostu u Kampy. Vévodí ji manželé - Čech a Quatemalka. Jmenují se Radek Neruda a Norma Lam de Neruda. Restauraci otevřeli před 14 lety. „Dva tři roky si nás pletli lidé s mexickou a požadovali třeba burritos, což jsme nedělali," říká Radek Neruda. Do jeho restaurace chodí různorodí návštěvníci. Zajímavé je, že šéfkuchař i kuchař jsou Španělé.

„Když otevřou v kuchyni okno do ulice, stává se, že se s nimi na kus řeči zastaví Španělé," usmívá se spolumajitel restaurace. Jeho manželka, se kterou žiji 18 let a mají spolu tři děti, tvrdí, že česky neumí moc mluvit. Opak je ale pravdou, paní Norma mluví česky velice dobře, čímž si u zákazníků získává mnoho plusových „bodů".

V rámci festivalu Gastronomico nabízejí v restauraci jako hlavní chod klasiku - španělskou paellu s mořskými plody, kuřecím a králičím masem. Nerudovi myslí i do budoucna. Navázali spolupráci s anglo-americkou univerzitou a uvažují o zřízení tapas baru. Mimochodem Nerudovi, Čecha a Quatemalka se seznámili na studiích v Londýně. Radek Neruda seznámení komentuje stručně: „Zasedla mi místo ve škole. Jak se ukázalo později, sedla si na správné místo."

Autor: Jiří Macek

24.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

VIDEO: U Belgie našli zachovalou ponorku z 1. světové války. I s posádkou

Ruské vojenské helikoptéry během manévrů Západ 2017 na cvičišti u Petrohradu.
6 5

Při cvičení Západ 2017 došlo k nehodě, střela zamířila mezi novináře

Svět by měl zasáhnout proti terorismu, řekl Zeman v OSN

Prezident Miloš Zeman vystoupil na půdě Valného shromáždění OSN v New Yorku. Upozornil zde na boj s terorismem. Svět podle něj stále nedokázal rozhodně zasáhnout, k čemuž je mimo jiné potřeba i silný úřad OSN, který by byl schopen použít i vojenskou sílu. Vyzval také k zastavení migrace.

Začíná kampaň Číst Havla. Dětem přiblíží Havla jako literáta

Knihovna Václava Havla dnes spustila kampaň Číst Havla, která chce žákům základních a středních škol pomoci poznat Václava Havla nejen jako velkou postavu české historie, ale především jako čtivého a podnětného spisovatele.

Na sdílení kol půjde 20 milionů. Města mohou žádat o dotace

Sdílení jízdních kol ve městech podpoří nová dotace ze Státního fondu životního prostředí. Na takzvaný bikesharing je určeno 20 milionů korun. O peníze mohou žádat města, dopravní podniky i soukromé firmy. Dalších 20 milionů půjde do osvěty pro ekologicky čistou dopravu. 

Česká meziválečná avantgarda boduje. Toyen, Šíma a Kupka stojí miliony

Na zahraničních aukcích se z českých autorů stále nejlépe prodávají jména spojená s meziválečnou avantgardou. Mezi nejdražšími bohemiky první poloviny letošního roku figurují obvyklá jména, tedy Toyen, Josef Šíma a František Kupka. Mezi desítkou nejdražších děl českých autorů mají každý po dvou dílech. Ke koupi deseti nejdražších bohemik by případný zájemce potřeboval 2,2 milionu eur, tedy asi 57 milionů korun, uvádí server Artplus.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení