„Zaznamenali jsme přílišný nárůst povodňové turistiky," řekl Hudeček. Zahraniční turisté podle něj zkoušeli třeba rozebírat bariéry na Kampě. Mohli tak ohrozit své zdraví a život, ale i celou lokalitu, kterou hráze chrání před velkou vodou. Protipovodňové bariéry proto budou obehnány páskou a hlídat je budou strážníci. Magistrát podle Hudečka svůj postup koordinuje s příslušnými městskými částmi.

V Praze je nyní instalováno 6790 mobilních protipovodňových stěn. Jejich celková délka je 17 kilometrů včetně pevných částí, sdělila mluvčí hasičského sboru Nicole Zaoralová. Zábrany jsou dimenzovány na průtok 4160 metrů krychlových za sekundu. Dnes odpoledne korytem Vltavy v Praze protékalo zhruba 3000 metrů krychlových za sekundu, při povodni v roce 2002 to bylo 5300 metrů krychlových za sekundu.

Povodňové stěny se začínají stavět, když hrozí třetí povodňový stupeň a celá výstavba by měla být realizována do 50 hodin. „Tentokrát se podařilo vystavět protipovodňové stěny v rekordním čase, protože se průtok velmi rychle zvyšoval," uvedla Zaoralová. Hudeček byl v minulých dnech kritizován, že stěny se mohly začít stavět dřív a rychleji.

Vltava v Praze dnes ráno kulminovala, přesto se stále drží na třetím, nejvyšším povodňovém stupni. Hráze jsou vystavěny do takové výše, aby odolaly stoleté vodě.

Situaci v Praze jsme sledovali on-line.