O konání referenda, které bude obsahovat čtyři otázky o kritériích pro výběr nového sídla městské části Prahy 7, rozhodl ve středu Nejvyšší správní soud (NSS). Stalo se tak po stížnostech občanů, kteří se obávali předražení nové radnice. Jde o první podobné rozhodnutí NSS.

„Teď bude potřeba vysvětlit lidem, aby k referendu přišli a na všechny čtyři otázky odpověděli ano. Aby referendum nebrali jako už rozhodnuté," uvedl Čižinský. Mluvčí radnice Martin Vokuš sdělil, že občané Prahy 7 budou o místním referendu informováni i prostřednictvím internetových stránek a časopisu městské části Hobulet.

Kromě informačních letáků mají aktivisté připraveno i půl miliardy korun v dětských bankovkách, které chtějí ukazovat lidem a vysvětlovat, že právě tolik by mohli díky referendu ušetřit. Jedna z otázek referenda se totiž týká i maximální výše nákladů na pořízení sídla, které nesmějí překročit 500 milionů korun. Původní plány radnice počítaly se zhruba miliardovou investicí.

V Praze 7 je v současné době evidováno více než 30.000 oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, muselo by přijít aspoň 35 procent z nich. Ke každé z otázek by se pak muselo vyjádřit 25 procent, což je asi 8000 lidí, doplnil Čižinský.

O čem budou lidé hlasovat?

Kromě ceny se mohou lidé v referendu vyjádřit i k tomu, zda má být vyhlášeno nové výběrové řízení s preferencí výstavby na pozemku ve vlastnictví městské části. Dále budou hlasovat o tom, zda budou hlavními hodnotícími kritérii ekonomická výhodnost a dopravní dostupnost a zda bude vyhlášena architektonická soutěž podle pravidel České komory architektů.

O novém sídle se debatuje řadu měsíců, městská část nyní sídlí v budově na nábřeží Kapitána Jaroše, kde jí v roce 2015 skončí nájem. Do té doby se chce přestěhovat. Pokud referendum projde, bude muset zastupitelstvo vypsat nové výběrové řízení na stavbu nové radnice a architektonickou soutěž. Se všemi náklady se bude muset vejít do půl miliardy korun.

Čtěte také: O nové radnici v Praze 7 rozhodnou lidé v referendu