Záměrně se prý vyhýbá jakékoliv diskusi s občany a slepě pokračuje v krocích, nastartovaných bývalými starosty Pavlem Bémem a Tomášem Chalupou.

Současná starostka Prahy 6 Marie Kousalíková připouští, že o významných developerských projektech již bylo rozhodnuto dávno před tím, než nastoupila do funkce. Ovšem zmínku o tom, že by se ona sama, či stávající vedení městské části vyhýbalo diskusi s veřejností, nebo s občanskými sdruženími, označuje za lež.

„Navíc na projekty, které mají vyrůst na Vítězném náměstí a v jeho okolí, byla vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž, s jejímiž výsledky byla široká veřejnost seznámena," ohradila se Kousalíková.

Opoziční zastupitelé ale trvají na svém a proto v polovině září odstartovali kampaň, v níž chtějí s pomocí občanů dosáhnout svolání mimořádného zastupitelstva. „To by mělo na základě jednání s investory, odborníky a především s občany připravit koncepci rozvoje Vítězného náměstí a schválit zásady urbanistické soutěže na jeho řešení," prozradil koordinátor kampaně Jakub Jareš.

Občané podle něj mohou vyjádřit svůj názor na budoucnost centra Prahy 6 také v anketě. Je přesvědčen, že současné plány na využití dosud prázdných obecních i vysokoškolských pozemků jsou nepřijatelné.

Obyvatelé Prahy 6 by si prý v centru své městské části místo kanceláří a parkovišť přáli rozšířit občanskou vybavenost. „Například kino, bazén nebo dům pro volný čas dětí a seniorů," míní Jareš.

„Místní obyvatelé očekávají zlepšení veřejné vybavenosti a kvalitní architekturu. Místo toho budou chodit kolem unifikovaných skleněných budov plných kanceláří. Radnice Prahy 6 přitom vůči developerům nevznáší žádné požadavky," konkretizoval zastupitel a člen komise pro územní rozvoj Prahy 6 Antonín Nechvátal.

„Ještě je čas přimět vlastníky pozemků i developery, aby plány přehodnotili, a zástavbu centra Prahy 6 připravili s ohledem na potřeby Pražanů i exkluzivitu místa. Veřejnost má právo do plánů zasáhnout zejména proto, že se bude stavět na pozemcích obce a veřejných vysokých škol," doplnila zastupitelka Prahy 6 Petra Kolínská.

Starostka městské části Marie Kousalíková tvrdí, že argument o opomenutí občanské vybavenosti v rámci projektu „urbanistického dotvoření" Vítězného náměstí a jeho okolí je lichý. Navíc dlouhodobý pronájem obecních pozemků developerům podle jejích slov přinese do rozpočtu radnice nemalé prostředky.

„Zastavěno bude dosud prázdné prostranství patřící ČVÚT a VŠCHT a také pozemek v dolní části Vítězného náměstí, patřící Praze 6. A to nikoliv na úkor občanské vybavenosti. I přesto, že se na části pozemků konají pravidelné farmářské trhy," komentovala Kousalíková.

„Praha 6 nikdy neuvažovala o tom, že by v těchto místech měl vyrůst dům pro volný čas dětí a seniorů, natož bazén, který by byl jistě ztrátový. Původně tam měla stát nová radnice, ale z toho záměru sešlo. Jestliže je v Praze 6 nějaké nevhodné místo pro výše zmíněné občanské aktivity, pak je to právě Vítězné náměstí. Disponujeme spoustou jiných, mnohem zajímavějších míst," dodala starostka.

Podle opozičních zastupitelů se má zástavba obecních pozemků odehrát především v režii společností PPF a Czech Coal. Vítězné náměstí prý čeká i další výstavba, a to na pozemcích vysokých škol ČVUT a VŠCHT. Zde společnost Sekyra Group údajně plánuje vystavět administrativně-obchodní centrum.

Rozšiřovat se má i hotel Diplomat a za budovou E-Gate je pak naplánovaný kancelářský objekt Telehouse. „Nejaktuálnější je výstavba administrativní budovy s názvem Evropská 11, připravovaná společností Czech Coal na obecních pozemcích vedle hotelu Diplomat, kde je v současnosti park. V srpnu 2012 požádala firma o vydání stavebního povolení, které nyní stavební odbor Prahy 6 posuzuje. Těsně před podáním žádosti o územní a stavební povolení je také projekt společnosti PPF," konstatoval koordinátor informační kampaně Jakub Jareš.