Adriena Šimotová, provdaná Johnová, byla výraznou představitelkou generace výtvarníků 60. let, zemřela před dvěma lety. „V začátcích se věnovala krajinomalbě, poté figurální malbě. Po smrti manžela a syna se zaměřila na práci s papírem a prostorové instalace," popsala v úvodním slově primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Typickými materiály, se kterými výtvarnice ve své tvorbě – označované za meditativní – pracovala, byly bílý ruční papír, pauzák a japan, jež vrstvila, trhala, mačkala a vytvářela z nich reliéfy a frotáže, tedy otisky. Ocenění za ni převzal Pavel Brunclík z Nadačního fondu Adrieny Šimotové a Jiřího Johna.

Významný sochař studoval v Praze

Osobně převzal čestné občanství malíř, kreslíř a sochař Karel Malich. Přestože se narodil v Holicích, od studií žije v Praze. V 60. letech se zabýval kolážemi, které ho dovedly k reliéfu a prostorovým plastikám. Celoživotně je jeho nejdůležitějším inspiračním zdrojem krajina.

„V roce 1994 jsem organizovala poslední mezinárodní výstavu jako kunsthistorik v Berlíně. Jeho dílo Trhlina v prostoru se ocitlo na titulní straně katalogu a proto jsme po něm pojmenovali celou výstavu," přidala Krnáčová osobní vzpomínku a zároveň vysvětlení, proč Malicha na ocenění navrhla. V Praze se Malich představil před dvěma lety na výstavě ke svým 90. narozeninám v Jízdárně Pražského hradu, kterou za tři měsíce vidělo přes 33 tisíc lidí.

Čtěte také: Praha udělí čestná občanství dalším čtyřem umělcům včetně Svěráka