O zákazu segwayů v centru se mluví už poměrně dlouho. Bojuje za něj první městská část, které se problém týká nejvíce.

Místostarosta jedničky Daniel Hodek (ČSSD) byl nyní nově jmenován do pražské rady a nemarní čas. Spolu se svým stranickým kolegou, náměstkem primátorky Petrem Dolínkem včera představili návrh vyhlášky, která by v centru segwaye zakázala. Chtějí ji v nejbližší době předložit radě.

„V tuto chvíli obsahuje návrh několik variant, na jakém území by byl zákaz uplatněn. Pokud materiál projde radou, zahájíme vnitřní i vnější připomínkové řízení, jehož výsledkem bude konečná varianta," vysvětlil Dolínek.

Zákaz: chodníky, cykloprouhy, zóny

Praha chce na vymezeném území, o kterém se bude ještě diskutovat, zakázat pohyb vozítek na chodnících, cyklopruzích a v pěších a obytných zónách.

Možnosti zákazu delší dobu stála v cestě legislativa, která segwaye neznala. Jejich uživatelé byli podle zákona o provozu na pozemních komunikacích chodci. Nedávno schválená novela však tento dopravní prostředek definuje a umožňuje obcím nařízením vymezit na svém území místa, kde je jejich provozování zakázáno.

Varianty zákazuPrvní: Zákaz na území památkové rezervace, ohraničené ulicemi Legerská, Rumunská, Anglická a náměstím Míru.

Druhá: Zákaz by se kryl se zónou zákazu vjezdu pro automobily nad 3,5 tuny, který platí v Praze 1 a 2 mezi ulicemi Vodičkova, Lazarská, Myslíkova, Masarykovo nábřeží, Resslova a Karlovým náměstím.

Třetí: Zákaz by se kryl se zónou zákazu vjezdu pro auta nad 6 tun na území městských částí Prahy 1 a 2 a v části území Prahy 4 a 5.

Čtvrtá: Vytvoření zvláštního seznamu ulic, kde by byl provoz segwayů zakázán.

Čtěte také: Jezdci na segwayích dostávají pokuty