V nedalekém velkém stanu právě probíhá divadelní představení, jehož hlasitost napovídá, že se do něj vesele zapojují i přihlížející diváci rodiče s dětmi.

Cirkusové městečko na čtrnáct dní

V malebném prostředí Letenských sadů, které návštěvníkům nabízí rozhled na celou Prahu, vyrostlo na poslední dva srpnové týdny cirkusové městečko. Vedle festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná se zde koná také tematický příměstský tábor pro děti.

„Letní Letňák funguje jako letní cirkusová škola pro děti od šesti do patnácti let. Snažíme se, aby děti aktivně strávily závěr prázdnin a zároveň se naučily novým aktivitám, jako je žonglování, chůze po laně, malování, práce s hlasem a podobně," říká produkční festivalu Veronika Jirků.

Mlsoun všem svačinu sněd

„Tak, děti, opakujte po nás: Ping pang pong, cink, cink, cink, tik-tak tik-tak tik-tak tik-tak tikitaiki tik-tak," dva kytaristy v pruhovaných tričkách obklopuje hlouček dětí a učí se s nimi zpívat novou písničku, při níž také procvičují své jazýčky. Za chvíli už zpívají další jazykolamovou píseň. „Jedna dvě tři čtyři pět, mlsoun všem svačinu sněd," opakují děti po chytlavých muzikantech a lámání jazyků je evidentně baví. „Vidíte, děti, takhle se herci učí správně rozpohybovat svoje pusinky před divadelním představením," vysvětluje jim jeden kytarista.

Po chvilce už přichází do tábora jiný divadelník a v ruce nese obrovskou krabici. „Jééé!" Je plná loutek a „táborníci" mají na dlouhou chvíli o zábavu postaráno. Dostane se jim i vyprávění o typech loutek a názorná ukázka, jak se s nimi správně pohybuje.

Tři zlaté vlasy děda vševědy

S cirkusovými aktivitami seznamují účastníky Letního Letňáku zkušení lektoři, každý den pak za dětmi přichází i profesionální herci, muzikanti, loutkáři, kejklíři, žongléři a další.

Děti kromě „učení" denně také jedno představení zhlédnou. „Dneska jsme tady měli pohádku Tři zlaté vlasy dědy vševědy," horentně mi vypráví jeden malý účastník.

„Ale byla úplně jiná, než v televizi, taková netradiční," dodává. „Mně se nejvíce líbilo Ošklivé káčátko, a v budoucnosti bych také chtěla být herečkou," vypráví další malá „tábornice".

Herci se stanou i samy děti

V průběhu čtrnáctidenního tábora nacvičují jedno divadelní představení i samy děti, a to pod vedením herečky Běly Schenkové. Pro své rodiče i pro veřejnost ho zahrají na konci Letního Letňáku.

Festivalová škola pro děti funguje jako součást cirkusovo-divadelní přehlídky Letní Letná třetím rokem. „Letos je přihlášeno šedesát dětí, které se zde během dvou týdnů prostřídají.

Čím více dní, tím méně platíte

Letní Letňák totiž umožňuje rodičům, aby své dítě přihlásili na libovolný počet dní. V jeden den bývá ve festivalové škole najednou kolem třiceti účastníků," vysvětluje produkční.

Podle jejích slov zaplatí rodiče za své dítě za jeden den v Letním Letňáku pět set padesát korun, s počtem dní se pak cena snižuje. V ceně mají celodenní pitný režim a teplý oběd.

MICHAELA ROZŠAFNÁ