VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistrovství ČR v otevírání ústřic bude poslední březnový den

Praha – Už pojedenácté se bude v sobotu 31. března na pražském Staroměstském náměstí konat mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Pořadatelé očekávají, že se soutěže zúčastní zhruba dvacítka českých kuchařů a profesionálů. Zatím se jich přihlásilo 14, uvedli organizátoři.

25.3.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Milan jaroš

Letos se nově mohou zúčastnit i novináři. Soutěžící poměří své síly v otevírání třiceti kusů ústřic typu Belon. Nejlepší z nich pojede reprezentovat Česko na světový šampionát do irského Galway. Vloni zvítězil Tomáš Hladík z Bítovčic u Jihlavy, který v Irsku skončil na devátém místě.

„Jedenáctý ročník má nový slogan od básníka a esejisty Léona-Paula Farguea: ‚Miluji ústřice: člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa‘. Víte, v téhle větě je tak neuvěřitelná čerstvost, taková lahodnost, která prostě každého gurmeta a gurmána musí zahřát na pupíku,“ řekl novinářům Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Poprvé bude akci moderovat Jan Rosák.

Ústřice typu Belon nahradily již v minulých letech podle mezinárodních pravidel větší typ Fine de Claires. Jsou sice složitější na otevírání, ale lépe chutnají. „Ústřice jsou v neuvěřitelně dokonalé kondici,“ poznamenal Vaněk o letošní kvalitě tohoto druhu jedlých mlžů. Nejlepším kuchařům v minulých letech k otevření stačily pouhé tři minuty. Letos se mimo jiné přihlásil také sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic Václav Frič, který bude reprezentovat svou restauraci.

Hodnotit se bude především rychlost, úprava i čistota otevření a největší počet správně otevřených kusů. Ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se také podle pravidel neměl žádným způsobem o ostrou schránku ústřice, kterou otevírá speciálním nožem a holýma rukama, poranit. Přihlížející na Staroměstském náměstí budou moci ústřice ochutnat.

Češi zatím přicházejí na chuť ústřicím jen pomalu a pochutnávají si na nich většinou jen gurmáni. Podle Vaňka se za první republiky jedly mnohem více. Od začátku tisíciletí dovoz měkkýšů (například ústřic a hlemýžďů) a korýšů (mimo jiné krevet a humrů) podle údajů Českého statistického úřadu stabilně stoupá. Pouze v roce 2010 u měkkýšů nastal pokles, a to v důsledku virových nákaz v producentských zemích.

Autor: ČTK

25.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návštěva ministra financí Andreje Babiše v obci Vysočina
6

Starostové se bojí, že EET zničí společenský život na vesnicích

Dávejte pozor, jaké potraviny kupujete!
10 3

Tvaroh s marží 97 procent. Výrobci zápasí s řetězci

AUTOMIX.CZ

Škoda ukázala koncept Vision E. Jde o kupé-SUV budoucnosti

Již za dva týdny přiveze Škoda do Šanghaje elektrický koncept Vision E, postavený na koncernové platformě MEB se zabudovanými bateriemi v podlaze. Studie prý naznačuje budoucnost značky v oblasti elektrického pohonu.

DOTYK.CZ

Po Rohlíku zasahovala cizinecká policie také v Amazonu

Cizinecká policie provedla v pondělí 28. března kontrolu v distribučním a logistickém centru firmy Amazon v Dobrovízi. Podobně jako při nedávné kontrole ve skladu firmy Rohlík zadržela část pracovníků pocházejících ze zahraničí.

Pohledem Davida Vagadaye: Babiš se naštval

Miliardáře a ministra financí Andreje Babiše naštval komentář našeho redakčního kolegy. V reakci pak jeho styl psaní nazval amatérským a přidal hodně dlouhý výčet počinů, které se mu ve vládě povedly.

Alkohol za volantem ohrožuje koalici v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Další osud vedení města visí na vlásku. Důvod? ODS vsadila na vyčkávací taktiku v otázce rezignace svého náměstka primátora Martina Štěpánka, který byl přistižen opilý za volantem. To se však přestalo líbit koaličním partnerům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies