VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistrovství ČR v otevírání ústřic bude poslední březnový den

Praha – Už pojedenácté se bude v sobotu 31. března na pražském Staroměstském náměstí konat mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Pořadatelé očekávají, že se soutěže zúčastní zhruba dvacítka českých kuchařů a profesionálů. Zatím se jich přihlásilo 14, uvedli organizátoři.

25.3.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Milan jaroš

Letos se nově mohou zúčastnit i novináři. Soutěžící poměří své síly v otevírání třiceti kusů ústřic typu Belon. Nejlepší z nich pojede reprezentovat Česko na světový šampionát do irského Galway. Vloni zvítězil Tomáš Hladík z Bítovčic u Jihlavy, který v Irsku skončil na devátém místě.

„Jedenáctý ročník má nový slogan od básníka a esejisty Léona-Paula Farguea: ‚Miluji ústřice: člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa‘. Víte, v téhle větě je tak neuvěřitelná čerstvost, taková lahodnost, která prostě každého gurmeta a gurmána musí zahřát na pupíku,“ řekl novinářům Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Poprvé bude akci moderovat Jan Rosák.

Ústřice typu Belon nahradily již v minulých letech podle mezinárodních pravidel větší typ Fine de Claires. Jsou sice složitější na otevírání, ale lépe chutnají. „Ústřice jsou v neuvěřitelně dokonalé kondici,“ poznamenal Vaněk o letošní kvalitě tohoto druhu jedlých mlžů. Nejlepším kuchařům v minulých letech k otevření stačily pouhé tři minuty. Letos se mimo jiné přihlásil také sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic Václav Frič, který bude reprezentovat svou restauraci.

Hodnotit se bude především rychlost, úprava i čistota otevření a největší počet správně otevřených kusů. Ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se také podle pravidel neměl žádným způsobem o ostrou schránku ústřice, kterou otevírá speciálním nožem a holýma rukama, poranit. Přihlížející na Staroměstském náměstí budou moci ústřice ochutnat.

Češi zatím přicházejí na chuť ústřicím jen pomalu a pochutnávají si na nich většinou jen gurmáni. Podle Vaňka se za první republiky jedly mnohem více. Od začátku tisíciletí dovoz měkkýšů (například ústřic a hlemýžďů) a korýšů (mimo jiné krevet a humrů) podle údajů Českého statistického úřadu stabilně stoupá. Pouze v roce 2010 u měkkýšů nastal pokles, a to v důsledku virových nákaz v producentských zemích.

Autor: ČTK

25.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rekreační areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku.
5 5

Audit Čapího hnízda ulítl na internet. Namočení Agrofertu nelze vyloučit

Miroslav Pelta (vlevo) v diskusi s Romanem Berbrem a Dušanem Svobodou.
7

Hádka o fotbalového předsedu: Fouska naštvaly Berbrovy "čachry"

DOTYK.CZ

Uřezaná hlava nebo razie esesáků: atentát na Heydricha ve vzpomínkách

Dotyk.cz shromáždil u příležitosti 75. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha záznamy vzpomínek posledních pamětníků, které redaktoři Deníku pořídili v minulých pěti letech. 

AKTUALIZUJEME

Další krvavý útok na křesťany v Egyptě. Zemřelo téměř třicet lidí

Další střelecký útok v Egyptě šokoval svět. V pátek neznámí ozbrojenci zaútočili na skupinu koptských křesťanů. Podle posledních informací zabili šestadvacet lidí a stejný počet zranili.

Prezident Kiska povýšil in memoriam odbojáře Gabčíka na generálmajora

V roce 1942 se podílel se na atentátu na zastupujícího říšského protektora a spolutvůrce holokaustu Reinharda Heydricha. Nyní byl odbojář a hrdina Jozef Gabčík slovenským prezidentem Andrejem Kiskou in memoriam povýšen na generálmajora.

Šestkrát unikl vrah z Alabamy trestu smrti, popravili ho až po 35 letech

V roce 1982 spáchal nájemnou vraždu. Přes třicet let se odsouzenému vrahovi dařilo díky různým kličkám a řadě odvolání unikat trestu smrti. Díky tomu si vysloužil přezdívku „Houdini cely smrti". Až v noci na pátek ho americký stát Alabama v 75 letech popravil injekcí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies