VYBERTE SI REGION

Mistrovství ČR v otevírání ústřic bude poslední březnový den

Praha – Už pojedenácté se bude v sobotu 31. března na pražském Staroměstském náměstí konat mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Pořadatelé očekávají, že se soutěže zúčastní zhruba dvacítka českých kuchařů a profesionálů. Zatím se jich přihlásilo 14, uvedli organizátoři.

25.3.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Milan jaroš

Letos se nově mohou zúčastnit i novináři. Soutěžící poměří své síly v otevírání třiceti kusů ústřic typu Belon. Nejlepší z nich pojede reprezentovat Česko na světový šampionát do irského Galway. Vloni zvítězil Tomáš Hladík z Bítovčic u Jihlavy, který v Irsku skončil na devátém místě.

„Jedenáctý ročník má nový slogan od básníka a esejisty Léona-Paula Farguea: ‚Miluji ústřice: člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa‘. Víte, v téhle větě je tak neuvěřitelná čerstvost, taková lahodnost, která prostě každého gurmeta a gurmána musí zahřát na pupíku,“ řekl novinářům Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Poprvé bude akci moderovat Jan Rosák.

Ústřice typu Belon nahradily již v minulých letech podle mezinárodních pravidel větší typ Fine de Claires. Jsou sice složitější na otevírání, ale lépe chutnají. „Ústřice jsou v neuvěřitelně dokonalé kondici,“ poznamenal Vaněk o letošní kvalitě tohoto druhu jedlých mlžů. Nejlepším kuchařům v minulých letech k otevření stačily pouhé tři minuty. Letos se mimo jiné přihlásil také sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic Václav Frič, který bude reprezentovat svou restauraci.

Hodnotit se bude především rychlost, úprava i čistota otevření a největší počet správně otevřených kusů. Ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se také podle pravidel neměl žádným způsobem o ostrou schránku ústřice, kterou otevírá speciálním nožem a holýma rukama, poranit. Přihlížející na Staroměstském náměstí budou moci ústřice ochutnat.

Češi zatím přicházejí na chuť ústřicím jen pomalu a pochutnávají si na nich většinou jen gurmáni. Podle Vaňka se za první republiky jedly mnohem více. Od začátku tisíciletí dovoz měkkýšů (například ústřic a hlemýžďů) a korýšů (mimo jiné krevet a humrů) podle údajů Českého statistického úřadu stabilně stoupá. Pouze v roce 2010 u měkkýšů nastal pokles, a to v důsledku virových nákaz v producentských zemích.

Autor: ČTK

25.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ústavní soud ve středu rozhodne o stížnosti vyhoštěného Iráčana

Brno - Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhlásí nález s přímou vazbou na uprchlickou krizi a právní úpravu azylu v Česku. Rozhodne o stížnosti Iráčana zajištěného loni v listopadu a brzy poté vyhoštěného do vlasti. České orgány se podle stížnosti vůbec nezabývaly jeho obavami z mučení a násilí. Policie údajně také nezohlednila jeho úmysl požádat o mezinárodní ochranu.

Při náletech v syrské provincii Idlib zahynulo nejméně 46 lidí

Damašek - Při několika náletech v syrské provincii Idlib, ovládané z velké části povstalci, zahynulo dnes nejméně 46 lidí. Většina mrtvých jsou civilisté, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Z izraelského nákupu ponorek prý bude profitovat i Írán

Tel Aviv - Aféra kolem nákupu dalších tří ponorek pro izraelskou armádu nabrala nové obrátky. Objevily se totiž informace, že v německé společnosti ThyssenKrupp, která je měla dodat, má podíl i úhlavní nepřítel židovského státu Írán. Informovala o tom agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies