A jeho kolega hned zastavuje jednoho ze zákazníků: „Je mi líto, pane, ministr to zrovna zakázal, můžeme prodávat jen pivo, víno a něco málo. Rum ani vodka, nic takového."

Prohibice, neboli úplný zákaz prodeje lihovin – v daném případě s obsahem alkoholu nad 20 procent – kterou včera krátce po 19. hodině večerní vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger, vyvolává v jednom z největších pražských hypermarketů kuriózní situace.

„Co z toho můžu?" táže se zhruba čtyřicetiletý muž v šusťákovce, který si nákupní košík naložil několika krabicovými víny a myslivcem. „Víno ano, myslivce ne," reaguje prodavačka. A kolem regálů s alkoholem už začínají hlídat zaměstnanci hypermarketu a čekají na pokyny vedení. „Zatím víme jen to, že nesmíme," říká jeden.

Chvílí před osmou hodinou poprvé zní hlášení: „Vážení zákazníci, omlouváme se, ministr zdravotnictví…" A takto se opakuje každých pět minut. Mezitím už prodavači přelepují páskou sektor lihovin.
„Začali jsme to řešit ihned, ale naše reakční doba se vzhledem ke složitosti systému pohybuje v řádu několika hodin," říká mluvčí Tesca Jan Dvořák.

Regály stačí přikrýt

Lahve alkoholu prý z prodejen zatím stahovat nebudou. „Pokud to některý ze státních orgánů nenařídí jinak. Stačí ho přikrýt černou fólií nebo plachtou a znemožnit jeho prodej zákazníkům. To znamená vyřadit jej z pokladních systémů," dodává Dvořák.

Ani to však podle něho není nic snadného. „Právě to vyřazení z pokladních systémů je věc, která trvá nejdéle, protože tento systém obsahuje třeba v našem případě řádově 40 000 položek. Všechny je musíme z tohoto systému vytahat, aktualizovat ho, a teprve pak ho znovu nahrát do našich pokladních systémů. A právě to trvá v řádu hodin," vysvětluje.
Někde, například v Kauflandu na Jarově, rovnou začínají lahve z obchodu odvážet. „Čeká nás dlouhá noc," říkají. Ale nařízení ministra chápou.

Těžká rána pro večerky a bary

Horší to mají provozovatelé večerek a barů, jejichž podnikání je na prodeji a podávání lihovin prakticky založeno. „Můžeme to tady rovnou zavřít," uvádí provozovatel baru na Starém Městě. Protože se zaměřuje hlavně na prodej tvrdého alkoholického nápoje absintu, bezprostředně ho nenapadá, co bude dál dělat.

„Nikdo si nelajzne to porušit. Hrozí za to velký pokuty, prý až tři miliony. Ale než všechen ten alkohol zkontrolují, může to trvat třeba rok. Fakt nevím, co teď," říká bezradně.

Nalévání přes zákaz řešili domluvou

Některé hudební kluby a bary v centru Prahy ale ještě kolem jednadvacáté hodiny tvrdý alkohol zákazníkům nalévaly. „Zatím nám to nikdo kompetentní neoznámil, až se tak stane, stáhneme lihoviny z nabídky," vysvětlil provozní jednoho vinohradského klubu. O hrozbě až třímilionové pokuty za nedodržení vládního nařízení nevěděl.

„My tu nemáme televizi, neměli jsme šanci se to dozvědět," hájil se pro změnu před příchozí hlídkou městské policie šéf baru na Starém Městě zhruba dvě hodiny po vyhlášení plošné prohibice.

„Naléval, ale pokuta mu podle srážníků nehrozí. Řešili to domluvou. Řekli mi, že tak to bude po celou dnešní noc, řekl Pražskému deníku jeden z hostů. Kvůli dohledu nad dodržováním absolutního zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent byly včera v noci znásobeny policejní hlídky.

„Povolali jsme do služby posily, protože samozřejmě musíme řešit i ostatní kriminalitu," vysvětlila mluvčí policie Štěpánka Zatloukalová.