VYBERTE SI REGION

Na Pražském hradě začal Prague Food Festival

Praha /FOTOGALERIE/ - Podeváté zahájil v pátek Pavel Maurer v Královské zahradě Pražského hradu Prague Food Festival. Až do neděle tu milovníky dobrého jídla potěší ochutnávkami vybraných pokrmů snoubených s nápoji předních výrobců. Příchozí si budou moci vybrat různé laskominy pod širým nebem u čtyř desítek stánků. Loni této možnosti využilo na 18 tisíc lidí, kteří, jak organizátor s oblibou tvrdí, nechtějí „žít ani jíst blbě".

29.5.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií
Ze zahájení Prague Food Festivalu 2015.

Ze zahájení Prague Food Festivalu 2015.Foto: DENÍK/Dimír Šťastný

Podle Maurera jsou připravena setkání s michelinskými šéfkuchaři. Na své si přijdou milovníci biosýrů, takzvaného rawfoodu neboli pokrmů bez tepelné úpravy, Ugovy zmrzliny z čerstvých surovin i milovníci hmyzího menu či přátelé časopisu Apetit, který má přes 20 tisíc předpla­titelů.

V programu „Zdravá cesta" poznají vývoj zdravých a delikátních surovin od semínka a živné půdy přes plody farem až k finálním pokrmům a naučí se správně kompostovat odpad – třeba i ve městě.

V rámci workshopů budou zájemci moci sledovat při práci michelinského Romana Pauluse, kuchařskou rodinu Sapíkových, jednoho z nejúspěšnějších restauratérů v ČR Inda Sanjiva Suriho a biokuchařku Hanku Zemanovou. Ta prý v kuchyni zužitkuje kdejaký plevel i kytky.

Poukázky na degustace

Pro pohodlí, sezení a případnou nepřízeň počasí jsou pro návštěvníky v areálu čtyřhektarové zahrady umístěny velké stany. Vstupenky lze zakoupit na místě po 500 korunách, z čehož 300 korun tvoří poukázky na jednotlivé degustace. Jsou mezi nimi i farmářské delikatesy, čokoládové pralinky s česnekem nebo chilli, husí játra, speciální várka festivalového piva Summer Ale z pivovarů Lobkowicz či skutečný kváskový chléb severočeského pekaře.

Mezi novinkami jsou podniky, které se festivalu dosud neúčastnily. Například La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina, Panonia Slovenská Restaurace, Bresto, Field, Rezidence Golf, Oliva by Amandine, Valoria Castle & Garden Praha a Dvůr Hoffmeister.

Specializované přehlídky

„V Čechách se podle našeho vzoru zrodila řada gastronomických přehlídek specializovaných třeba i na buřty, cibuli, vegetariánské pokrmy či exotická jídla. Podle průzkumu, který jsme v posledních devíti letech udělali u zhruba osmi tisíc náhodných hostů Prague Food Festivalu, naši návštěvníci stále mládnou, navíc se jich polovina vrací. Největší skupinu tvoří příchozí ve věku mezi 36 a 50 lety a hned za nimi jsou lidé ve věku 18 až 25 let," řekl Maurer.

Je rád, že i když mají v tomto věku mnohdy hluboko do kapsy, zajímají se o dobré jídlo a pití. Pořadatelé upozorňují zájemce „z ulice", aby nepřicházeli v poledne či navečer, kdy je kapacita vzhledem k časovým vstupenkám vyčerpána. Podrobné informace o programu jsou ZDE.

Čtěte také: Na Pražském hradě skončil Prague Food Festival (ohlédnutí za loňským ročníkem)

Autor: ČTK

29.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Divoké prase pobíhalo po Litoměřicích
3 18

VIDEO: Postřelené divoké prase se vydalo městem do šaten školy

Stalinovy ruce
1 6

Vrchlabí uklízí sníh strojem zvaným Stalinovy ruce

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Pátrání po školačce z Ústí pokračuje, kriminalisté potřebují záběry z kamer

Ústí nad Labem – Ústečtí kriminalisté zatím stále marně pátrají po pohřešované školačce Michaele Patricii Muzikářové z Klíše. S pomocí se nyní opět obrací na veřejnost.

Ze silnice mrazivé vězení, v Tunisku uvízlo v autech asi tisíc lidí

Mrazivé počasí netrápí pouze Evropu, ale i Afriku. Silné sněžení uvěznilo na severovýchodě Tuniska na silnicích kolem tisíce lidí. Sněhové jazyky zkomplikovaly dopravu na několika místech včetně hlavní dálnice v provincii Dženbúba. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies