VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Napéct každé ráno 22 druhů dortíků? To je samozřejmost

Břevnov - Že tato temperamentní mladá dáma byla někdy zavřená v kanceláři? To se mi nechce věřit už po pár vteřinách, kdy vcházím do Cukrárny Pod Marjánkou. „Ale ano, ještě před pár lety jsem byla kancelářská krysa. Pak jsem ale onemocněla…"

7.7.2014 1
SDÍLEJ:

Nejoblíbenějším dortíkem, který mizí z pultu břevnovské cukrárny nejdříve, je větrník podle staré receptury Míšiných předků.Foto: DENÍK/Veronika Cézová

Roztroušená skleróza šestadvacetiletou Míšu Blumtritt nasměrovala jinam. S maminkou si otevřely na Břevnově cukrárnu. „Dříve tady byla čínská restaurace. Vypadalo to tu dost šíleně. Všechno nacucané olejem… Tak jsme to s mamkou všechno předělaly.“

Pěkně z gruntu. Když Míša vypráví, jak její maminka umí všechno, na co sáhne, jak si opraví střechu, vymaluje, spraví elektriku, už mě ani nepřekvapí, že si také všech 22 druhů dortíků peče sama.

„Každý den musí být všechno čerstvé. To je jasné. Mamka proto vstává ve čtyři hodiny ráno, aby napekla dortíky a k tomu ještě čtrnáct druhů koláčů 
a udělala osm druhů chlebíčků.“ To všechno stihne udělat do osmi hodin, než otevře cukrárnu pro první ranní mlsouny.

Jako typická cukrářka už moc nemlsá

Když maminka nemůže, Míša ji zastoupí. Musí si ale přivstat. „Mamka to má zkrátka už v paži. To, co dělá za dvě tři hodiny, to já dělám stokrát pomaleji,“ směje se Míša, která jako typická cukrářka už moc nemlsá. „Jsou dny, kdy sladké nemůžu ani vidět. Ale pak jsou zase chvíle, kdy si pochutnám třeba na tvarohovém dortíku.“

Větrník, věneček, štrúdl… Když se člověk podívá do výlohy, tápe. Vzápětí pochopím proč. Do cukrárny přichází asi třicetiletý muž. „Ahoj Míšo, dnes bych si vzal…“ Mladík přejíždí očima z jednoho dortu na druhý a nakonec to vzdává. „Dej mi prosím do krabice od každého jeden.“

Žádná dochucovadla, žádná barviva

V jednoduchosti je krása. 
A tím se řídí Míša i její maminka. Čerstvé suroviny jsou samozřejmostí. „Používáme jenom máslo, jenom puding, jenom šlehačku. Žádná dochucovadla, žádná barviva. Všechny dorty jsou klasikou. Používáme staré recepty, které se u nás předávají z generace na generaci,“ říká hrdě Míša a už poněkolikáté během našeho rozhovoru odbíhá za pult, aby obsloužila dalšího zákazníka.

A opět si s ním tyká. Je to běžné? „Ano, máme tu hodně stálých zákazníků, se kterými se 
i kamarádíme. Chodí sem na snídaně, pro svačiny dětem do školy, pro koláče na víkend. Ale máme tu i jednu babičku, kterou jsme si s mamkou adoptovaly. Je opuštěná, dospělé děti se s ní nebaví, tak už ji tu máme přes rok jako člena rodiny. A to je na této práci to nejhezčí. To každodenní setkávání s lidmi.“

Anketa: Co si nejraději dáváte v cukrárně?

Autor: Veronika Cézová

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
8 10

Vláda projedná sloučení tarifů, někteří lidé by se dočkali zvýšení platu

Hromadná nehoda kamionů na dálnici D1 u Brna ve směru na Vyškov. Měla tragické následky.
AKTUALIZOVÁNO
21

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

AUTOMIX.CZ

Lidé si utahují ze jména Karoq. Škodě navrhují jiné názvy, třeba Kardiaq a Svejq

Až česká automobilka Škoda představí nástupce kompaktního SUV Yeti, je možné, že už neponese lehce upravené jméno mýtického sněžného muže, ale poněkud zvláštní název Karoq. Ten si škodovka registrovala na patentovém úřadě začátkem března.

Dvě tváře břečťanu

Plevel, nebo požehnání, vítaná výživa, nebo alergizující rostlina. Všechno je v jednom. Něco jiného ovšem platí pro včely a ptactvo nebeské a něco jiného pro lidi.

Na západě Čech může v noci napadnout i několik centimetrů sněhu

Vlnící se studená fronta přinese dnes v noci do Česka déšť, který bude v polohách nad 600 metrů přecházet ve sněžení. Nejvydatnější srážky meteorologové předpovídají pro západ Česka. 

Na Facebooku vysílal vraždu své dcerky. Pak spáchal sebevraždu

Podle thajské policie se mladý muž natáčel při vraždě své dcery a celou událost přenášel živě na sociální síť Facebook. Nakonec si vzal život.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies