„Cílem samozřejmě není vybrat co nejvíce na pokutách, ale především dbát na to, aby se turisté o zákazu dozvěděli. Návštěvníky metropole bude na zákaz upozorňovat také městská policie a letáky s mapkou," vysvětlila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Tisícové pokuty 

Na místech se zákazem budou instalovány dopravní značky, jejich schválení ale musí projít úředním povolením. Podle dřívějších informací magistrátu by se v ulicích měly objevit do začátku září. Za nerespektování značek může hrozit pokuta až 2000 korun. Živnostenský odbor magistrátu může pokutovat i půjčovny.

Kde platí zákaz? 

Zákaz platí na chodnících i silnicích, kromě Prahy 1 také například na Letné, v části Vinohrad, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, v Libni a Holešovicích. Proti omezení se postavila Asociace segway ČR, která sdružuje 25 firem.O zaměstnání podle ní přijde asi 300 lidí. Asociace již dříve hrozila městu žalobami.

Zakázat segwaye Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Do té doby zákon na dvoukolová elektrická vozítka pohlížel jako na chodce. Na provoz vozítek, která si na cesty po památkách půjčují většinou turisté, si dlouhodobě stěžovali obyvatelé a radnice Prahy 1.

Čtěte také: Zákaz vjezdu vozítek segway v Praze bude přísnější