VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepším mladým kuchařem Prahy je Vojtěch Mrázek

Praha - Vojtěch Mrázek ze Střední školy hotelnictví a gastronomie hotelu International v Praze 6 a student Střední odborné školy a Středního odborného učiliště ve Vlašimi Zdeněk Pohořal se stali vítězi regionálních kol pro Prahu a Střední Čechy v rámci druhého ročníku soutěže Makro Kuchařský pětiboj.

28.4.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií

Druhý ročník soutěže Makro Kuchařský pětiboj - regionální kolo pro Prahu a Střední Čechy ve Stodůlkách.Foto: Ivan Tučník

Své zručnosti projevili v krájení pórku, brambor nebo cibule, ale i ve vykostění kuřete či filetování pstruha. Cílem soutěže je rozvíjet dovednosti budoucích kuchařů a číšníků a přispět tak ke zlepšení celkové úrovně českých restaurací. Ti nejlepší se v listopadu utkají v celostátním kole na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

Regionální kola se v pátek konala paralelně ve velkoobchodech Makro v pražských Stodůlkách a v Průhonicích.

Ve Stodůlkách byla nejúspěšnější SŠ hotelnictví a gastronomie hotelu International. Její studenti obsadili všechny stupně vítězů - kromě vítězného Vojtěcha Mrázka se Ladislav Černý umístil na druhém místě a Lukáš Cerouský skončil třetí.

V Průhonicích zvítězil Zdeněk Pohořal ze SOŠ a SOU ve Vlašimi, následován Michalem Sobotkou ze SOU gastronomie U Krbu v Praze. Na třetím místě skončil David Ilčisko, také z Vlašimi.

Nedostatek kvalitního personálu

„Úroveň dnešních soutěžících nás příjemně překvapila. Studenti se skutečně snažili a je vidět, že soutěž je motivuje k lepším výkonům," vysvětlil za organizátory Petr Stádník, šéfkuchař společnosti Makro, a dodal: „I díky tomu věříme, že Makro Kuchařský pětiboj postupně pomůže vychovat dostatek kvalitních kuchařů a číšníků. Chtěli bychom tak přispět k vyřešení největšího problému české gastronomie - nedostatku kvalitního personálu."

Studenti hotelových a gastronomických škol z několika částí Prahy, z Jílového u Prahy a z Vlašimi se poměřili celkem v pěti disciplínách. „Úkolem studentů bylo nakrájet tři cibule najemno, jeden pórek na nudličky a čtyři brambory na kostičky. Dále vykosťovali chlazené kuře a filetovali pstruha," vysvětluje dále Stádník.

Každá zúčastněná škola nominovala šest soutěžících. Důležitá byla nejen rychlost, ale i kvalita, kterou zhodnotila odborná porota. Pět nejlepších škol postoupí do celostátního finále, které proběhne v listopadu v rámci festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích. Vítězná škola si odnese odměnu ve výši 25 tisíc korun a titul Makro Top Gastro Tým.

Celostátní finále bude doplněno o týmové disciplíny. Mladí adepti kuchařského řemesla budou připravovat 27 porcí soutěžního menu složeného ze dvou hlavních chodů a dezertu. Číšníci jej budou servírovat a hostům připraví welcome drink. K dezertu nabídnou také espresso či cappuccino.

Autor: Redakce

28.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

EET ilustrační foto

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Ilustrační foto.

Policie v Porsche. Muži zákona jezdí zabavenými auty

Pohledem Realistů: Naše ambice jsou realistické

V minulých dnech jsme začali s představováním naší strany. Máme za sebou Prahu, Ostravu a Brno, další místa nás čekají. Svým příznivcům i široké veřejnosti podrobně vysvětlujeme svá východiska, plány i cíle. I naše ambice. 

Zrychlíme převody peněz, plánují banky

Místo pár sekund trvá platba na účet v jiném finančním ústavu až dny. Rýsuje se změna.

Deště a tající sníh zvedají na desítce mít v Česku hladiny toků

Povodňový stupeň pohotovosti dnes brzo ráno hlásily tři měřicí stanice, Dalečín a Veverská Bítýška na Svratce a Pertoltice na Liberecku na Panenském potoce. V některých případech za to může nahromaděný led. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies