VYBERTE SI REGION

Nejlepším mladým kuchařem Prahy je Vojtěch Mrázek

Praha - Vojtěch Mrázek ze Střední školy hotelnictví a gastronomie hotelu International v Praze 6 a student Střední odborné školy a Středního odborného učiliště ve Vlašimi Zdeněk Pohořal se stali vítězi regionálních kol pro Prahu a Střední Čechy v rámci druhého ročníku soutěže Makro Kuchařský pětiboj.

28.4.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Druhý ročník soutěže Makro Kuchařský pětiboj - regionální kolo pro Prahu a Střední Čechy ve Stodůlkách.

Druhý ročník soutěže Makro Kuchařský pětiboj - regionální kolo pro Prahu a Střední Čechy ve Stodůlkách.Foto: Ivan Tučník

Své zručnosti projevili v krájení pórku, brambor nebo cibule, ale i ve vykostění kuřete či filetování pstruha. Cílem soutěže je rozvíjet dovednosti budoucích kuchařů a číšníků a přispět tak ke zlepšení celkové úrovně českých restaurací. Ti nejlepší se v listopadu utkají v celostátním kole na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

Regionální kola se v pátek konala paralelně ve velkoobchodech Makro v pražských Stodůlkách a v Průhonicích.

Ve Stodůlkách byla nejúspěšnější SŠ hotelnictví a gastronomie hotelu International. Její studenti obsadili všechny stupně vítězů - kromě vítězného Vojtěcha Mrázka se Ladislav Černý umístil na druhém místě a Lukáš Cerouský skončil třetí.

V Průhonicích zvítězil Zdeněk Pohořal ze SOŠ a SOU ve Vlašimi, následován Michalem Sobotkou ze SOU gastronomie U Krbu v Praze. Na třetím místě skončil David Ilčisko, také z Vlašimi.

Nedostatek kvalitního personálu

„Úroveň dnešních soutěžících nás příjemně překvapila. Studenti se skutečně snažili a je vidět, že soutěž je motivuje k lepším výkonům," vysvětlil za organizátory Petr Stádník, šéfkuchař společnosti Makro, a dodal: „I díky tomu věříme, že Makro Kuchařský pětiboj postupně pomůže vychovat dostatek kvalitních kuchařů a číšníků. Chtěli bychom tak přispět k vyřešení největšího problému české gastronomie - nedostatku kvalitního personálu."

Studenti hotelových a gastronomických škol z několika částí Prahy, z Jílového u Prahy a z Vlašimi se poměřili celkem v pěti disciplínách. „Úkolem studentů bylo nakrájet tři cibule najemno, jeden pórek na nudličky a čtyři brambory na kostičky. Dále vykosťovali chlazené kuře a filetovali pstruha," vysvětluje dále Stádník.

Každá zúčastněná škola nominovala šest soutěžících. Důležitá byla nejen rychlost, ale i kvalita, kterou zhodnotila odborná porota. Pět nejlepších škol postoupí do celostátního finále, které proběhne v listopadu v rámci festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích. Vítězná škola si odnese odměnu ve výši 25 tisíc korun a titul Makro Top Gastro Tým.

Celostátní finále bude doplněno o týmové disciplíny. Mladí adepti kuchařského řemesla budou připravovat 27 porcí soutěžního menu složeného ze dvou hlavních chodů a dezertu. Číšníci jej budou servírovat a hostům připraví welcome drink. K dezertu nabídnou také espresso či cappuccino.

Autor: Redakce

28.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejdelší železniční tunel v České republice bude hotový za rok

Kyšice, Plzeň – Ražba druhého tubusu mezi Kyšicemi a Plzni je rychlejší.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies