Právě před ním stojíme, v mrazivém pondělním poledni. Kromě starosty mi průvodce dělá ještě správkyně muzea Světlana Takačová a historik a tajemník úřadu v jedné osobě Petr Vokáč.

Ten je mimochodem v této městské části, která patří se 715 obyvateli k těm nejmenším v Praze, jedním ze dvou zaměstnanců úřadu. „Jsem taková holka pro všechno," směje se tajemník, kterého v úřednickém aparátu doplňuje ještě účetní.

Petr Vokáč vysvětluje hlavní důvod, proč nejmenší muzeum (podle starosty možná i nejmenší na celém kontinentu) vzniklo.

Kaple svaté Ludmily a Marty z roku 1712 se stala slavnou. V Přední Kopanině v ní totiž otevřeli nejmenší muzeum ve střední Evropě.Záchrana kolumbária

„Kolumbárium, které tady v kapli svaté Ludmily a Marty fungovalo, začalo chátrat, zatékalo sem. A tak se zrodil nápad to zachránit. Při rekonstrukci jsme se bavili, jak kapli nejlépe využít. A tehdy nás napadlo tu založit muzeum, jakousi stálou výstavu naší bohaté historie," vysvětluje tajemník.

A na tuto historii se tu obrazně řečeno stojí fronta. I když je nejmenší (nebo možná právě proto), cestu do muzea si našlo už hodně lidí. „Ale nejen z České republiky. Už jsme tu měli turisty ze Švýcarska, Rakouska či Francie," vypočítala s hrdostí v hlase správkyně muzea Světlana Takačová.

Rozhovor se starostou Milanem Hofmanem

Milan Hofman, starosta Přední Kopaniny.Na nejmenší muzeum ve střední Evropě je náležitě hrdý. „No která městská část v Praze se může pochlubit vlastním muzeem? Ani bych se nedivil, kdybychom byli nejmenším muzeem v Evropě!" říká Milan Hofman, starosta Přední Kopaniny.

Ze kterého roku pochází první písemná zmínka o Přední Kopanině?

Naše městská část má dlouhou a bohatou historii, první zmínka je už z roku 1285! A to byl také jeden z důvodů, proč vzniklo zdejší muzeum. Chtěli jsme tuto historii podtrhnout, zvýraznit, uchovat.

Na co lákáte turisty? Na co jste tu vy osobně hrdý?

Například na podstavec původního oltáře, který tu našli archeologové. Ve stálé sbírce pak máme i takové artefakty jako například mísu starou zhruba dva a půl tisíce let př. Kr., glazovaný kachel s motivem dráčka ze 14. století či fragment opracovaného románského opukového kvádříku z druhé poloviny 12. století.

Tyto artefakty však návštěvníci v současné době vidět nemohou…

Ano, od rozsvícení vánočního stromečku 6. prosince až do konce února se tu totiž mohou lidé seznámit s neméně zajímavou výstavou výtvarníka a zdejšího rodáka Iva Medka Kopaninského. Je tu třeba jeho nápaditá klika dílo s názvem Klíčová dírka pro slepou domovní důvěrnici z roku 1987.

Jaká je otevírací doba vašeho nejmenšího muzea?

Muzeum otevíráme vždy ve středu od čtyř do šesti a v neděli od deseti do dvanácti.

Do muzea jezdí hodně cizinců. Byli se tu „povinně" podívat už i všichni vaši občané?

(smích) Povinně ne. Nevím, jestli všichni, ale většina už ano.

Přední Kopanina je jednou z nejmenších městských částí. Funguje tu tedy i jakási pospolitost?

Občanský život se tu probouzí. Obnovili jsme vítání občánků, máme tu Masopust nebo fotbalové utkání Dolních proti Horním.