Nemocnice Klíčku poslala minulý týden návrh smlouvy o další spolupráci, který je ale podle Královce likvidační. „Z ubytovny nás vypuzuje do prostoru vrátnice, kde má vzniknout místnost, o kterou se budou dělit neziskové organizace působící v Motole," řekl Královec.

V místnosti by měl fond podle nemocnice poskytovat psychosociální pomoc a další služby, které jsou nyní součástí jeho práce v nemocnici. Podle Královce je ale podstata práce Klíčku jiná. „Snažíme se vytvářet prostředí, kde se rodiče cítí bezpečně a svobodně tak, aby v sobě zmobilizovali vlastní síly ke zvládání situace, které musejí čelit," uvedl Královec.

Klíček musí opustit prostor do konce října 

Klíček proto nemocnici tento týden navrhl, aby ubytovnu provozovala sama a Klíček si na zajištění některých služeb najala. Nemocnice ale na návrh nepřistoupila. „V těch stávajících prostorách, kde byl dosud Klíček, zřídíme ubytování pro sestry, které mají příslužbu. Tahle místa nám chyběla," řekla mluvčí Danková.

Potvrdila rovněž, že Klíček bude muset prostory ke konci října opustit. Nemocnice by ale podle mluvčí s nadačním fondem ráda dále spolupracovala při poskytování jiných než ubytovacích služeb. „Návrh spolupráce trvá, my o jejich činnost stojíme. Budeme rádi, pokud to budou dělat pro víc rodičů," dodala mluvčí.

Nemocnice s Klíčkem neuzavřela smlouvu 

Klíček využíval prostory 23 let, nemocnice s ním letos ukončila spolupráci a k soudu podala žalobu na vyklizení prostor. Obě strany zatím požádali soud o odročení žaloby s tím, že se pokusí dohodnout mimosoudně.

Nemocnice v minulosti Klíčku k užívání místností udělila písemné povolení, nájemní smlouvu s fondem však v písemné podobě neuzavřela. Klíček pokoje vybavil a provozuje je na vlastní náklady, nemocnici ale za nájem ani energie neplatí.

Motol poskytuje stejné služby 

Nemocnice ukončení spolupráce zdůvodňovala novou legislativou, která přísněji upravuje nakládání s veřejným majetkem. Fond ale tvrdil, že změna zákona dalšímu provozu ubytovny nebrání. Nemocnice už dříve uváděla, že chce mít prostory ve své správě.

Motol také v minulosti poukazoval na to, že poskytuje stejné ubytovací služby. Obsazeno má průměrně asi 25 ze 60 lůžek. Podle některých rodičů ale v nemocniční ubytovně na rozdíl od pokojů Klíčku není dostatečné zázemí. Za zachování Klíčku také vznikla v minulých měsících petice, kterou podepsalo přes 13 tisíc lidí a kterou v září projednal petiční výbor Sněmovny.

Čtěte také: Nemocnice Motol a fond Klíček se chtějí dohodnout mimosoudně