„Celkem se převáží 79 pacientů, většinou je to Bulovka, Motol a všeobecná nemocnice na Karlově náměstí. Jinak ti, kteří mohli jít domů, byli propuštěni," řekl náměstek. Místa si určuje záchranná služba podle nahlášených volných míst z jednotlivých nemocnic, dodal.

Ředitel Nemocnice Na Bulovce Petr Zajíc sdělil, že pomohou při evakuaci pacientů, ale i občanům postiženým povodní. Nabídli po pěti lůžkách na interním a neurologickém oddělení a na chirurgické klinice, celkem patnáct lůžek. „V tuto chvíli jsou na interním oddělení dva pacienti z Františku, další ještě očekáváme," uvedl Zajíc.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke sdělila, že převezmou z Františku okolo 15 pacientů.

Podle Juřiny by evakuace z Františku měla být do večera hotová. Záchranná služba přistavila dostatek vozů, takže rozvoz je podle náměstka poměrně rychlý. Policie omezila na nábřeží provoz, aby sanity mohly rychle k nemocnici najíždět.

Vltava je zatím na průtoku kolem 1500 až 1600 metrů krychlových za sekundu, což pro nemocnici je hranice pro vyhlášení povodňové aktivity třetího stupně, tedy i začátek evakuace.

Reálně podle Juřiny hrozí, že při stoupající hladině by se mohly provalit spodní vody do kanalizačních potrubí, kde by zpětné klapky tlak nemusely vydržet. „Aby se nám nenalila voda do prostor suterénních a přízemních, tak v případě, že by toto hrozilo, zatopíme kotelnu čistou vodou, abychom předešli jejímu zničení špinavou bahnitou vodou," řekl.

Tlak v kotelně a venku by se vyrovnal a voda by se dovnitř nenahrnula. Zprovoznit kotelnu zatopenou čistou vodou by pak bylo výrazně jednodušší, než ji nechat zaplavit bahnem a vše muset očistit.

Přístroje z přízemí, hlavně z ARO, případně z ambulancí, se budou stěhovat do vyšších pater.