Muž, který se z účasti na dnešním jednání omluvil, se v minulosti hájil tím, že nezletilá dívka si sex za peníze domlouvala sama, a to prostřednictvím několika svých profilů na Facebooku. Jemu prý „pouze" nosila peníze od klientů. Připustil, že s nezletilými děvčaty měl sex i on sám, tvrdí ale, že byly velice vyzývavé a aktivní a že nevěděl, kolik jim bylo let. To však předseda odvolacího senátu Karel Vrzáň odmítl.

„Je pravda, že dívky se vizuálně i jinak stavěly do rolí dospělejších. Uvedly ale, že obžalovaného o svém věku informovaly," řekl soudce s tím, že výpovědi děvčat byly věrohodné.

Krištal dostal úhrnný trest za obchodování s lidmi, pohlavní zneužívání, nedovolenou výrobu drog, ohrožování výchovy dítěte a vydírání. Soudy ho poslaly do druhého nejpřísnějšího typu věznice.

Vydírání videonahrávkou

Podle verdiktu Krištal loni v říjnu vydíral svou nezletilou známou, že pokud neposkytne za 5000 korun sexuální služby zájemci z Německa, zveřejní na internetu videozáznam jejího pohlavního styku. Dal dívce marihuanu a odvezl ji do penzionu v Dubí, kde dívka s Němcem odešla na pokoj. Na poslední chvíli si ale sex rozmyslela.

S druhou dívkou měl Krištal opakovaně pohlavní styk, ačkoliv věděl, že jí ještě nebylo 15 let. Později ji vybídl k provozování sexu za peníze, což dívka v řadě případů udělala. Krištalovi odevzdávala „výdělek", který se pohyboval od 1000 do 1500 korun. „Souhlasila, neboť ho měla ráda a chtěla s ním žít," konstatoval soud.

Třetí nezletilá dívka mladíkův návrh na přivýdělek sexem opakovaně zavrhla.

K soudu se nedostavoval na vlastní žádost

Krištal, který nedokončil zednické učiliště, z vazby vzkázal po své advokátce, že dívky nemluví pravdu. Právnička navíc stavěla obhajobu na tom, že se Krištal neúčastnil části hlavního líčení u ústeckého krajského soudu, a nemohl tak výpovědi děvčat rovnou zpochybnit. Soudce Vrzáň ale připomněl, že mladík se k soudu – stejně jako dnes – nedostavoval na vlastní žádost. Nepřítomnost tak byla jeho svobodnou volbou a soudy nijak neporušily jeho právo na obhajobu.

Při vyměření trestu ve spodní polovině sazby, která za obchodování s lidmi za účelem prostituce činí pět až 12 let, přihlédli soudci k dosavadní trestní bezúhonnosti mladíka. Neuvěřili ale lítosti, kterou projevoval při hlavním líčení. Podle nich nebyla upřímná.