VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Novoměstská radnice patřila rozličným řemeslům, zvaly na ně děti v krojích

Praha /ROZHOVOR/ - Mýdla z levandule, zdobené perníčky, ručně vyráběné šperky, proutěné košíky, bylinné sirupy nebo dokonce domácí paštiky. Nejen to bylo uplynulou sobotu k dostání během třetího ročníku festivalu originálních českých výrobků Novoměstský krajáč.

26.10.2015
SDÍLEJ:

Děti v krojích lákaly kolemjdoucí, aby se zastavili v Novoměstské radnici na trhu originálních domácích výrobků z celého Česka.Foto: DENÍK/Matěj Ludvík

Ve starobylých prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí se představili řemeslníci i výrobci mnohdy netradičních druhů potravin. A přijeli doslova ze všech koutů země: od Hané až po Krušnohoří, od Šumavy po Slezsko.

„Máme rádi farmářské trhy a domácí produkty. Je to mnohem příjemnější nakupování než v obřích obchodních domech, kterých máme v Praze desítky. Je pravda, že lidé opět začínají vyhledávat kvalitu a ručně vyráběné výrobky," myslí si Helena Strnadová, která na akci přišla s manželem.

Velký zájem

Podle organizátorů, kterými jsou Asociace regionálních značek a příspěvková organizace Prahy 2 Novoměstská radnice, minulý rok na festival dorazily dva tisíce lidí a letos jich přišlo ještě více.

Už krátce po desáté hodině dopolední sem proudily desítky lidí, mezi nimiž bylo možné rozpoznat i řadu zahraničních turistů, kteří se tak mohli seznámit s tradiční českou kulturou. Velký zájem byl především o ručně vyráběné korálky, šperky a další drobné předměty k dekoraci.

Zájemci mohli navíc po celý den nejen nakupovat, ale také ochutnávat různé pochoutky nebo si dát pivo z mikropivovaru Fries, které se vaří uprostřed divočiny pod vrcholky Krkonoš. Mnozí využili také možnosti otestovat svoji zručnost a tak si vyzkoušeli například zdobení perníčků, točení na hrnčířském kruhu, výrobu ručního papíru či korálkování.

Zboží všeho druhu se nabízelo na již tradičním Novoměstském krajáči v centru metropole.

Komu stačilo jen pozorovat, mohl vidět ukázky zanikajících a mnohdy už zaniklých řemesel: drátování, výrobu skleněných vitráží nebo paličkování. Pro dotvoření správné atmosféry se během dne prostřídaly také hranická Hudecká muzika Franty Kopeckého a Pošumavská dudácká muzika ze Strakonic.

„Příprava byla dlouhá, protože tady máme 46 různých výrobců z 26 regionů České republiky. Dostat je sem a celé to koordinovat je nejsložitější," řekl manažer PR a komunikace Asociace regionálních značek Josef Petr. Podle něj je prodej regionálních výrobků pro některé prodejce jejich jedinou živností, pro jiné jde spíše koníček, kterému se věnují vedle svého zaměstnání.

Asociace regionálních značek sdružuje celkem tisícovku výrobců a poskytovatelů služeb z celé České republiky. Podle Petra vždy nabídne asociace svým členům možnost účastnit se některé akce a výrobci v případě svého zájmu pak mohou nabízet své produkty, které vždy mají vazbu na daný region. „Snažíme se, aby byla nabídka vždy co nejpestřejší a ve stáncích jsme měli nejrůznější potraviny a řemeslné výrobky," dodal Petr.

Užiná keramika

Jana Nosková se přišla s dětmi na festival podívat už podruhé a s prázdnou ani tentokrát neodcházela. „Byli jsme tady loni s kamarádkou a měly jsme z akce příjemný pocit. Letos jsem vzala děti a už jsem jim stihla koupit drobné hračky," říká Nosková a dodává, že sama si vybrala nádobí z keramiky.

Právě užitnou keramiku léta vyrábí a prodává Miluše Hlavinková a své výrobky přišla svým zákazníkům nabídnout i do Novoměstské radnice. „V Litovli žiji od svých deseti let a keramice jsem se začala věnovat o rok později. Paní Applová, tehdejší vedoucí družiny, při náhodném suplování dětem popisovala tak barvitě dílnu pana Lamra, že vzbudila můj zájem," vyprávěla své začátky Hlavinková. V jejím sortimentu pak můžeme najít všelijaké nádoby, misky, ale i hrnky, svícny nebo konvice.

I přes podzimní chlad účastníkům festivalu nakonec přálo i počasí, takže zejména kováři, kteří budili pozornost kolemjdoucích před radnicí svým boucháním kladivy, se nemuseli utíkat schovat před deštěm. A pořadatelé slibují, příští rok radnici obsadíme znovu.

Výrobce specialit z šípku Roman Šerák: Lidé v jídle více experimentují

Výrobce specialit z šípku Roman Šerák z Jeseníku.

Až z Jeseníku přijel Roman Šerák společně s Šárkou Vybíralovou nabídnout zákazníkům své speciality.

Co všechno vyrábíte z šípku?

Děláme a následně zákazníkům nabízíme víno, džemy, sirupy a omáčky.

Jak se vyrábí víno z šípku?

Víno se kvasí s cukrem, ale používáme výhradně šípek sušený. Důvod je ten, že pak dosáhneme tmavší barvy a zejména výraznější chuti.

K čemu se takové víno hodí?

Je to dezertní víno podobně portskému. Vhodné je například ke sladkým zákuskům.

K jakým pokrmům se hodí vaše omáčky?

K masu obecně, ale zejména ke zvěřině nebo hovězímu. Omáčku stačí pouze ohřát, není potřeba do ní nic jiného přidávat.

Pěstujete si sami keře šípku?

Ne, plody trháme v lázních v Jeseníku. Jsou to klasické plané šípky.

Dá se vůbec tato rostlina pěstovat na zahradě?

Dá se, ale o nikom nevím. Většinou se sbírá planý.

Všechny své výrobky vyrábíte ze sušených plodů, z čerstvých to nejde?

Dá se, ale není to ono. Chuť je pak málo výrazná. Sušené plody ale dále klasicky vaříme.

Jaká je odezva lidí na výrobky ze šípku?

Ze začátku o tom nikdo téměř nic nevěděl. Ale čím dál víc začínají být lidé uvědomělí.

Takže se česká společnost v oblasti gastronomie vyvíjí?

Určitě to je vývojem. Lidé si rozšiřují jídelníček a zkouší nové věci. Experimentují určitě více než dříve.

Zvyšuje se poptávka?

Zájem se určitě zvyšuje, čím dál víc.

Máte konkurenci?

Pokud vím, v České republice nemáme konkurenci žádnou. Alespoň ne v takové kvalitě a množství.

Zboží prodáváte na trzích, nebo k vám lidé sami jezdí?

Většinou prodáváme do zdravých výživ. Na trhy jezdíme málokdy.

Autor: Matěj Ludvík

26.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman na Pražském hradě ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.
16 13

Zeman poletí za Trumpem. Termín návštěvy se dozví až tři týdny před odletem

Ilustrační foto
5

Sexuální asistentky poskytly postiženým zatím 250 asistencí

Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

/ROZHOVOR/ Připomeňte si spolu s námi Věru Špinarovou v posledním velkém rozhovoru, který poskytla Deníku loni v prosinci - tři dny před svými půlkulatými narozeninami. Rozjímala tehdy například nad vánoční svátky, které měla moc ráda. Jen se jí nelíbil ten shon a nakupování…

Provozovatel kiosku u Pekla skončil kvůli EET. Hledá se náhrada

Polná na Jihlavsku hledá nájemce bufetu v rekreačním a sportovním areálu u rybníka Peklo. Současný provozovatel bufetu skončil, dle vyjádření starosty kvůli elektronické evidenci tržeb (EET).

Islámský stát? Fanatici, kteří nemají náboženský cíl, říká lékař Abass Jahaf

/ROZHOVOR/ Jaké je být uznávaným lékařem v České republice, když pocházíte z muslimské země? A zvláště v době, kdy Islámský stát (IS) terorizuje svět stále početnějšími útoky? Doktor Abass Jahaf byl zhruba před třiceti lety z Jemenu vyslaný do tehdejšího Československa na studia. Dnes má české občanství, pracuje v Nemocnici Most na urologickém oddělení a spolupořádáním společenských akcí se snaží sblížit muslimskou komunitu s českými občany.

Trumpův zeť bude svědčit v kauze ovlivňování prezidentských voleb

Výbor pro tajné služby amerického Senátu chce vyslechnout prezidentova zetě Jareda Kushnera v rámci vyšetřování údajných kontaktů volebního štábu Donalda Trumpa s ruskými činiteli. Kushner, manžel Trumpovy nejstarší dcery, byl během kampaně Trumpovým poradcem. Tuto funkci vykonává i nyní. Termín výslechu soud zatím neoznámil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies