VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Novoměstská radnice patřila rozličným řemeslům, zvaly na ně děti v krojích

Praha /ROZHOVOR/ - Mýdla z levandule, zdobené perníčky, ručně vyráběné šperky, proutěné košíky, bylinné sirupy nebo dokonce domácí paštiky. Nejen to bylo uplynulou sobotu k dostání během třetího ročníku festivalu originálních českých výrobků Novoměstský krajáč.

26.10.2015
SDÍLEJ:

Děti v krojích lákaly kolemjdoucí, aby se zastavili v Novoměstské radnici na trhu originálních domácích výrobků z celého Česka.Foto: DENÍK/Matěj Ludvík

Ve starobylých prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí se představili řemeslníci i výrobci mnohdy netradičních druhů potravin. A přijeli doslova ze všech koutů země: od Hané až po Krušnohoří, od Šumavy po Slezsko.

„Máme rádi farmářské trhy a domácí produkty. Je to mnohem příjemnější nakupování než v obřích obchodních domech, kterých máme v Praze desítky. Je pravda, že lidé opět začínají vyhledávat kvalitu a ručně vyráběné výrobky," myslí si Helena Strnadová, která na akci přišla s manželem.

Velký zájem

Podle organizátorů, kterými jsou Asociace regionálních značek a příspěvková organizace Prahy 2 Novoměstská radnice, minulý rok na festival dorazily dva tisíce lidí a letos jich přišlo ještě více.

Už krátce po desáté hodině dopolední sem proudily desítky lidí, mezi nimiž bylo možné rozpoznat i řadu zahraničních turistů, kteří se tak mohli seznámit s tradiční českou kulturou. Velký zájem byl především o ručně vyráběné korálky, šperky a další drobné předměty k dekoraci.

Zájemci mohli navíc po celý den nejen nakupovat, ale také ochutnávat různé pochoutky nebo si dát pivo z mikropivovaru Fries, které se vaří uprostřed divočiny pod vrcholky Krkonoš. Mnozí využili také možnosti otestovat svoji zručnost a tak si vyzkoušeli například zdobení perníčků, točení na hrnčířském kruhu, výrobu ručního papíru či korálkování.

Zboží všeho druhu se nabízelo na již tradičním Novoměstském krajáči v centru metropole.

Komu stačilo jen pozorovat, mohl vidět ukázky zanikajících a mnohdy už zaniklých řemesel: drátování, výrobu skleněných vitráží nebo paličkování. Pro dotvoření správné atmosféry se během dne prostřídaly také hranická Hudecká muzika Franty Kopeckého a Pošumavská dudácká muzika ze Strakonic.

„Příprava byla dlouhá, protože tady máme 46 různých výrobců z 26 regionů České republiky. Dostat je sem a celé to koordinovat je nejsložitější," řekl manažer PR a komunikace Asociace regionálních značek Josef Petr. Podle něj je prodej regionálních výrobků pro některé prodejce jejich jedinou živností, pro jiné jde spíše koníček, kterému se věnují vedle svého zaměstnání.

Asociace regionálních značek sdružuje celkem tisícovku výrobců a poskytovatelů služeb z celé České republiky. Podle Petra vždy nabídne asociace svým členům možnost účastnit se některé akce a výrobci v případě svého zájmu pak mohou nabízet své produkty, které vždy mají vazbu na daný region. „Snažíme se, aby byla nabídka vždy co nejpestřejší a ve stáncích jsme měli nejrůznější potraviny a řemeslné výrobky," dodal Petr.

Užiná keramika

Jana Nosková se přišla s dětmi na festival podívat už podruhé a s prázdnou ani tentokrát neodcházela. „Byli jsme tady loni s kamarádkou a měly jsme z akce příjemný pocit. Letos jsem vzala děti a už jsem jim stihla koupit drobné hračky," říká Nosková a dodává, že sama si vybrala nádobí z keramiky.

Právě užitnou keramiku léta vyrábí a prodává Miluše Hlavinková a své výrobky přišla svým zákazníkům nabídnout i do Novoměstské radnice. „V Litovli žiji od svých deseti let a keramice jsem se začala věnovat o rok později. Paní Applová, tehdejší vedoucí družiny, při náhodném suplování dětem popisovala tak barvitě dílnu pana Lamra, že vzbudila můj zájem," vyprávěla své začátky Hlavinková. V jejím sortimentu pak můžeme najít všelijaké nádoby, misky, ale i hrnky, svícny nebo konvice.

I přes podzimní chlad účastníkům festivalu nakonec přálo i počasí, takže zejména kováři, kteří budili pozornost kolemjdoucích před radnicí svým boucháním kladivy, se nemuseli utíkat schovat před deštěm. A pořadatelé slibují, příští rok radnici obsadíme znovu.

Výrobce specialit z šípku Roman Šerák: Lidé v jídle více experimentují

Výrobce specialit z šípku Roman Šerák z Jeseníku.

Až z Jeseníku přijel Roman Šerák společně s Šárkou Vybíralovou nabídnout zákazníkům své speciality.

Co všechno vyrábíte z šípku?

Děláme a následně zákazníkům nabízíme víno, džemy, sirupy a omáčky.

Jak se vyrábí víno z šípku?

Víno se kvasí s cukrem, ale používáme výhradně šípek sušený. Důvod je ten, že pak dosáhneme tmavší barvy a zejména výraznější chuti.

K čemu se takové víno hodí?

Je to dezertní víno podobně portskému. Vhodné je například ke sladkým zákuskům.

K jakým pokrmům se hodí vaše omáčky?

K masu obecně, ale zejména ke zvěřině nebo hovězímu. Omáčku stačí pouze ohřát, není potřeba do ní nic jiného přidávat.

Pěstujete si sami keře šípku?

Ne, plody trháme v lázních v Jeseníku. Jsou to klasické plané šípky.

Dá se vůbec tato rostlina pěstovat na zahradě?

Dá se, ale o nikom nevím. Většinou se sbírá planý.

Všechny své výrobky vyrábíte ze sušených plodů, z čerstvých to nejde?

Dá se, ale není to ono. Chuť je pak málo výrazná. Sušené plody ale dále klasicky vaříme.

Jaká je odezva lidí na výrobky ze šípku?

Ze začátku o tom nikdo téměř nic nevěděl. Ale čím dál víc začínají být lidé uvědomělí.

Takže se česká společnost v oblasti gastronomie vyvíjí?

Určitě to je vývojem. Lidé si rozšiřují jídelníček a zkouší nové věci. Experimentují určitě více než dříve.

Zvyšuje se poptávka?

Zájem se určitě zvyšuje, čím dál víc.

Máte konkurenci?

Pokud vím, v České republice nemáme konkurenci žádnou. Alespoň ne v takové kvalitě a množství.

Zboží prodáváte na trzích, nebo k vám lidé sami jezdí?

Většinou prodáváme do zdravých výživ. Na trhy jezdíme málokdy.

Autor: Matěj Ludvík

26.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Krajně pravicová Národní fronta (FN) získala podle dílčích výsledků sčítání v prvním kole francouzských regionálních voleb 28 procent hlasů.
14

Le Penová se odmítla zahalit, zrušila kvůli tomu schůzku s muftím

Kateřina Perknerová: Spor o Šumavu naznačí Zemanovu sílu v ČSSD

Prezident Miloš Zeman se o Národní park Šumava zajímá dlouho. Ještě v době, kdy byl důchodcem z Vysočiny, jezdil za starosty šumavských obcí a poslouchal jejich stížnosti na Bursíkova ředitele parku Krejčího, řádění kůrovce, uschlé stromy a „ekoteroristy". Když se pak nad nezelenou částí Šumavy, která byla nechána na pospas žravému broukovi, proletěl vrtulníkem, udělal si definitivní názor.

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

U francouzského pobřeží vraždil žralok

U pobřeží francouzského zámořského regionu Réunion zabil dnes žralok mladého surfaře. Oblast neštěstí je známá svou nebezpečností a zákaz koupání zde nařizovaly tabule, které ale někdo v posledních dnech nedovoleně odstranil, uvedla francouzská média s odvoláním na úřady tohoto ostrova v Indickém oceánu.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies