VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Objevte kuchařské řemeslo

Staré Město - Nové Muzeum gastronomie ukáže jak správně stolovat nebo jak se vařilo v pravěku.

14.4.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

Nové muzeum gastronomie v Jakubské ulici. Foto: Deník/Dimír Šťastný

Věděli jste, že moderní zásady stolování pocházejí ze 17. století a má je na svědomí anglický král Karel I.? Že v jedenáctém století si lidé utírali špinavé prsty od jídla do vlasů? Nebo že vidlička je nejmladší součást příboru?

Přestože nástroj podobný vidličce existoval již v antice, až v sedmém století ho začala používat jedna královská rodina na Středním východě. Oproti tomu nůž jakožto nejstarší jídelní pomůcka se objevuje již před dvěma miliony let.

S těmito a dalšími kuriozitami se lze seznámit v novém Muzeu gastronomie v Jakubské ulici, které je určeno pro všechny, které baví svět jídla a chtějí se o něm dozvědět něco víc.

Nahlédněte pod pokličku

„Chtěli bychom dát lidem možnost nahlédnout pod pokličku,“ říká Nina Provaan Smetanová, která ho spolu s manželem provozuje.

Paní Nina se pohybovala v gastronomickém světě od dětství, a proto pro ni představuje tatínka, za kterým chodila do hotelu Jalta, kde ji učil jíst správně příborem, nebo maminku, jež psala nejen kuchařky, ale i různá gastronomická pojednání. Prostřednictvím muzea by také ráda vrátila zašlou slávu kuchařskému umění.

„Jeho posláním by mělo být i to, aby se lidé dokázali těšit ze samotného stolování nebo z prožitku z jídla. V dnešní uspěchané době to sice není možné každý den, ale jídlo by měl být obřad, když se všichni sejdou u jednoho stolu,“ popisuje zakladatelka muzea.

Jeho první část, která má spíše edukační charakter, se nyní otevírá veřejnosti. Ta se zde dozví o dějinách profesních spolků, významných gastronomických podnikatelích nebo úspěších tuzemské kuchyně v zahraničí, konkrétně nezapomenutelných výstavách EXPO 1958 a 1967.

Expozici dominuje síň slávy české gastronomie galerie českých gastronomických osobností, kde se návštěvníci seznámí s historií česky psaných kuchařek od prvního rukopisu z konce 15. století přes Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Marii Janků-Sandtnerovou až po autory píšící v druhé polovině minulého století.

Dále je k vidění historie stolování nebo slavní zakladatelé kuchařského umění.

Druhá část otevře v květnu

Druhá část muzea s názvem Od ohniště k mikrovlnné troubě bude otevřena až v květnu a ukáže historický průřez tepelné přípravy jídel. „Tam bude skutečně postaveno ohniště, dále různé typy kuchyní krbových a černých, a ukázky sporáků,“ vyjmenovává paní Nina.

S manželem by rádi v rámci doprovodného programu využili i přilehlý dvorek, který by v letních měsících mohl sloužit jako festivalové místo dobrého jídla, třeba v podobě gastronomických večerů s Halinou Pawlowskou. „Četla by recepty od známých kuchařů a k tomu by byla malá ochutnávka,“ představuje si provozovatelka. „Veřejnost jistě okouzlí i krátkodobé výstavy nejrůznějších sběratelů, třeba váhy nebo čajítka,“ dodává.

Autor: Soňa Kacerovská

14.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Po stopách hrdinů českého odboje: tři králové doháněli okupanty k zuřivosti

Praha /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - S Prahou Neznámou protentokrát vyrazíme na vycházku po stopách statečných příběhů „tří králů" českého odboje.

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot

Na 360 migrantů dnes časně ráno proniklo z Maroka přes vysoký hraniční plot do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Jde o druhý masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies