VYBERTE SI REGION

Objevte kuchařské řemeslo

Staré Město - Nové Muzeum gastronomie ukáže jak správně stolovat nebo jak se vařilo v pravěku.

14.4.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Nové muzeum gastronomie v Jakubské ulici.

Nové muzeum gastronomie v Jakubské ulici. Foto: Deník/Dimír Šťastný

Věděli jste, že moderní zásady stolování pocházejí ze 17. století a má je na svědomí anglický král Karel I.? Že v jedenáctém století si lidé utírali špinavé prsty od jídla do vlasů? Nebo že vidlička je nejmladší součást příboru?

Přestože nástroj podobný vidličce existoval již v antice, až v sedmém století ho začala používat jedna královská rodina na Středním východě. Oproti tomu nůž jakožto nejstarší jídelní pomůcka se objevuje již před dvěma miliony let.

S těmito a dalšími kuriozitami se lze seznámit v novém Muzeu gastronomie v Jakubské ulici, které je určeno pro všechny, které baví svět jídla a chtějí se o něm dozvědět něco víc.

Nahlédněte pod pokličku

„Chtěli bychom dát lidem možnost nahlédnout pod pokličku,“ říká Nina Provaan Smetanová, která ho spolu s manželem provozuje.

Paní Nina se pohybovala v gastronomickém světě od dětství, a proto pro ni představuje tatínka, za kterým chodila do hotelu Jalta, kde ji učil jíst správně příborem, nebo maminku, jež psala nejen kuchařky, ale i různá gastronomická pojednání. Prostřednictvím muzea by také ráda vrátila zašlou slávu kuchařskému umění.

„Jeho posláním by mělo být i to, aby se lidé dokázali těšit ze samotného stolování nebo z prožitku z jídla. V dnešní uspěchané době to sice není možné každý den, ale jídlo by měl být obřad, když se všichni sejdou u jednoho stolu,“ popisuje zakladatelka muzea.

Jeho první část, která má spíše edukační charakter, se nyní otevírá veřejnosti. Ta se zde dozví o dějinách profesních spolků, významných gastronomických podnikatelích nebo úspěších tuzemské kuchyně v zahraničí, konkrétně nezapomenutelných výstavách EXPO 1958 a 1967.

Expozici dominuje síň slávy české gastronomie galerie českých gastronomických osobností, kde se návštěvníci seznámí s historií česky psaných kuchařek od prvního rukopisu z konce 15. století přes Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Marii Janků-Sandtnerovou až po autory píšící v druhé polovině minulého století.

Dále je k vidění historie stolování nebo slavní zakladatelé kuchařského umění.

Druhá část otevře v květnu

Druhá část muzea s názvem Od ohniště k mikrovlnné troubě bude otevřena až v květnu a ukáže historický průřez tepelné přípravy jídel. „Tam bude skutečně postaveno ohniště, dále různé typy kuchyní krbových a černých, a ukázky sporáků,“ vyjmenovává paní Nina.

S manželem by rádi v rámci doprovodného programu využili i přilehlý dvorek, který by v letních měsících mohl sloužit jako festivalové místo dobrého jídla, třeba v podobě gastronomických večerů s Halinou Pawlowskou. „Četla by recepty od známých kuchařů a k tomu by byla malá ochutnávka,“ představuje si provozovatelka. „Veřejnost jistě okouzlí i krátkodobé výstavy nejrůznějších sběratelů, třeba váhy nebo čajítka,“ dodává.

Autor: Soňa Kacerovská

14.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
2 8

Miliardy za bahno. Opravdu lidem pomáhá?

Barack Obama
6

Obama. Prezident, který Evropě možná nerozuměl

Obří aligátor vyděsil turisty na Floridě, připomínal pravěkého ještěra

Turistům v národním parku poblíž Tampy na Floridě zkřížil v neděli cestu obří aligátor. Zvíře připomínající pravěkého ještěra měřilo odhadem přes čtyři metry a vážilo 360 kilogramů, informovala americká média.

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies