VYBERTE SI REGION

Milujete brambůrky? Zkuste zdravější variantu - červy!

Troja /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Klepou se mi ruce. Ještě před chvílí jsem ty červy viděla, jak se hýbou v průhledné vaničce. Teď je držím. Opražené na česneku v košíčku, ve kterém se pečou muffiny.

5.8.2013
SDÍLEJ:

Den hmyzožravců v pražské zooFoto: Deník/Dimír Šťastný

Je neděle, pravé poledne. Akorát nejvyšší čas k obědu. A já v pražské zoo spolu s desítkami zájemců stojím před stánkem Přírodovědecké fakulty UK.

Studentky nás tu v rámci Dnu hmyzožravců lákají na samé „pochoutky" nudle se švábí omáčkou, sarančata v sezamovém trojobalu nebo červy na česneku.

Když jsem před pár lety krmila v zoo hrabáče kapského, nikdy by mě nenapadlo, že to, co se mi kroutilo v ruce a tak divně šimralo, pozřu jednou i já.

Největší chybou je, že ty opražené potvory zkoumám moc dlouho. A čím déle je hypnotizuji, tím více se mi klepou ruce a zvedá se žaludek.

„Mňaaam!" slyším vedle mě. Otočím se a ještě ani ne školou povinná holčička baští jednoho moučného červa za druhým. No když i ona… říkám si v duchu a popadám také jednoho.

Dávám jí za pravdu. Česnek. To je to jediné, co cítím. Chutná to jako česnekové brambůrky.

„Dobré, viďte? Jako česnekové brambůrky," jako by mi četl myšlenky Jindřich Němec. S dcerou tu jí jednoho červa za druhým. „A nedáte si i toho švába?" Zavrtí hlavou. Klidně se prý s ním vyfotí, ale sníst ho? To ne.

„Ale to by nebylo ono, kdybyste se s ním vyfotil jenom na oko," namítám. Nechce. A tak se s ním aspoň fotí. Dává si ho k puse, pak už má vidličku u rtů… „Fuuuuj, spadl mi do pusy," huhlá pětapadesátiletý Jindřich a hned švába vyplivne na talířek.

„No vidíte, už jste ho měl v puse. Tak ho můžete rovnou sníst," vybízím ho. „Ne."

„A kdybych si ho dala také…?" hecuji ho. Jeho šibalský výraz mi napovídá, že to by už mohlo být spravedlivé. Jindřichova dcera Tereza se nám směje, ale nakonec je to ona, která ukousne jako první švábovi hlavu.

„Tři, dva, jedna…" povzbuzujeme se navzájem. Křup. Křup. Cítím v puse ty nohy a jakousi tvrdou šlupku, která nejde pořádně rozkousnout. Jindřich se také nějak divně šklebí.

Nakonec si musíme spravit chuť. Sarančaty v sezamovém trojobalu. Chutnají báječně. A když si odmyslíte ta křídla a nožičky, které prosvítají pod strouhankou, je to opravdový kulinářský zážitek. „To chutná jako vepřový řízek!" raduje se Jindřich, který už má na tváři zase blažený výraz.

Netradiční recepty aneb Dobrou chuť!

Mouční červi na česneku

Příprava: 1 dl červů spaříme horkou vodou, necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej, červy smažíme a posypeme dvěma špetkami soli a dvěma špetkami granulovaného česneku či rozmačkaným stroužkem.

Saranče v sezamovém trojobalu

Příprava: saranče spaříme, obalíme v těstíčku z vajec, soli a koření, poté ve strouhance, kterou smícháme se sezamovým semínkem. Vložíme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova.

Autor: Veronika Cézová

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Růst mzdy se shoduje s odhady analytiků.

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil původní verdikt a vrátil případ k novému projednání do Chebu.

Výpravčí, jenž způsobil nehodu v Bavorsku, půjde do vězení

Berlín - Na tři a půl roku do vězení poslal dnes německý soud výpravčího, který v únoru zavinil nejhorší železniční neštěstí v Bavorsku za více než 40 let. Nehoda u obce Bad Aibling si vyžádala 12 mrtvých a téměř 90 zraněných. Muži, který hrál během služby hru na mobilním telefonu, hrozil až pětiletý trest vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies