Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo má nového konkurenta! Pražané si oblíbili jablečný cider

Praha – V pražských barech se boří mýty, že Češi pili, pijí a budou pít jen pivo. Za poslední rok se rozšířila popularita českého cideru přírodního kvašeného jablečného nápoje. Suchý cider je hořký jako pivo a konzistencí a kyselostí připomíná víno.

6.1.2013 1
SDÍLEJ:

Zachrání cider české jablko? Foto: archiv

Unie výrobců lokálního cideru odhaduje, že za poslední rok přibylo v Praze nejméně padesát hospod a barů, kde se prodává český cider. Některé nabízejí cider i točený ze sudu a na předvánočních trzích loni nahrazoval horký cider se skořicí někdy tradiční svařák.

Když připočteme zahraniční cider, který do hospod nabízejí mezinárodní nápojářské skupiny, roste pivu velká konkurence. A navíc narozdíl od pivních limonád, je to nápoj čistě přírodní.

Podobá se jablečnému vínu

Zmíněná Unie pořádá v lednu ochutnávku malých českých ciderů, kde bude nabízet vzorky patnácti různých výrobců. Některé jsou nesmělé pokusy vinařů, …cider je totiž velmi podobný domácímu jablečnému vínu, ale vyznačuje se mnohem čistší a sušší chutí. V jiném případě se do jeho výroby pouští pěstitelé jablek, kteří nemohou svoji produkci uplatnit v nabídce supermarketů.

Z českých značek se v Praze dříve pil nejvíce moravský Mad Apple, který nyní nenápadně nahrazuje cider F.H. Prager stáčený v bývalém pivovaru v Kročehlavích.

Češi jsou spíše na sladké cidery

Iniciátorem Unie, která má informovat o nápoji z českých jablek, je kromě F.H Prageru také jihočeská Cidreria a Applepunk. „Cider spojuje podle mne výhodu vína i piva, tedy lenivou pohodu z piva a povznesení z vína," říká s úsměvem Nikola Hořejš z jablářství F.H. Pragera.

„Češi jsou zvyklí spíše na sladké cidery-limonády," domnívá se Cyril Holub z Unie výrobců lokálního cideru. „Správný cider je hořký a řízný. Výhodou všech jeho druhů a typů je, že se dá vyrábět lokálně a je to taková soběstačná alternativa k masové výrobě limonád a alkoholu. Většina výrobců je jako my. Jsou to kamarádi, kteří chtějí, aby byl u nás levný cider běžně k dostání," dodává.

ANKETA: Dáte přednost cideru před pivem?

Jaromír Zeipelt, provozní Jaromír Zeipelt, provozní

Pracuji v kavárně na Praze 7 a pravý cider v naší nabídce máme. Teď konkrétně ten suchý, po kterém je větší poptávka než po sladkém. Chci jen poznamenat, že se bary a kavárnami šíří spousta nekvalitních výrobků, které, ač nesou toto označení, s tradičním ciderem nemají nic společného. Nicméně já sám ho nepiji a dávám raději přednost točenému pivu.

Petra Koutná, grafická designérka Petra Koutná, grafická designérka

Když jdeme ven s kamarády, většinou se pije právě pivo, a to mi vůbec nechutná. Sem tam si objednám víno, ale po to mě zase často pálí žáha. Takže jsem hledala jiný alkoholický nápoj, který bych si místo toho mohla dávat. Myslela jsem nejdřív, že cider je něco jako džus. Ale když jsem ho ochutnala, zjistila jsem, že to je jinak. Navíc po něm ráno nebolí hlava (směje se).

Joachim Cziak, servírka v café Balkón Joachim Cziak, servírka v café Balkón

Lidem tady u nás v kavárně cider nabízím. Pili ho hlavně v létě, dokud bylo teplo. Teď v zimě má ale útlum. Je pravda, že já sama ho skoro nepiji a víc než jablečný, mi chutná spíš ten hruškový. Na druhou stranu jeho distribuci v Česku podporuji. Líbí se mi myšlenka dělat něco nového. A je pravda, že Češi jsou národem pivařů, tak jim to alespoň nabídne nějakou alternativu.

Autor: Kateřina Chvátalová

6.1.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert Robbieho Williamse, Letňany, 19.8.2017
8

Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

Sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi. Ilustrační foto.
8

Duel Deníku: Je lázeňská péče v Česku přebujelá?

Oblíbená letecká přehlídka CIAF 2017 již klepe na dveře

V pořadí již 24. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF, jehož přípravy jsou již v závěrečné fázi, proběhne na letišti Hradec Králové ve dnech 2. až 3. září. 

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení