„Místo výzkumu se nachází na ploše Starého Města, které z hlediska urbanistického vývoje pražských měst náleží mezi historicky nejvýznamnější areály," uvedl vedoucí archeolog Jan Havrda. Jde o jeho nejdříve obydlenou část, osídlení sáhá do 10. století.

Další etapy výzkumu, který archeologové hodnotí vzhledem k podmínkám terénu jako extrémně náročný, se budou řídit harmonogramem stavby. Průzkum se uskuteční tam, kde výkopové práce naruší historické nadloží – při snižování podlah v suterénech v západní části Klementina, při budování nové kanalizace a izolace a výstavbě anglických dvorků na Studentském nádvoří i ve výkopu pro kabelovod na hlavním nádvoří areálu.

Revitalizace komplexu bývalé jezuitské koleje, jednoho z nejrozsáhlejších architektonických areálů v Praze, je rozdělena do pěti etap. První skončila letos na jaře a byla při ní rekonstruována například barokní knihovna. Druhá etapa zahrne rekonstrukci západního křídla podél Křižovnické ulice a objekty kolem Studentského nádvoří. Trvat by měla dva roky a její konec závisí na dokončení první části depozitáře NK v Hostivaři, kam se kvůli statice stěhuje velké množství knih z Klementina. Nejnáročnější etapou bude podle vedení NK ta třetí, kdy se budou rekonstruovat vnitřní historické prostory, studovny a sály.

NK vyhlásila počátkem letošního roku na archeologický průzkum nadlimitní veřejnou zakázku; počítala s cenou 14 milionů korun bez DPH. Přihlásil se jediný zájemce, územní odborné pracoviště NPÚ v Praze. Nabídlo cenu 15,8 milionu bez daně, hodnotící komise ji s přihlédnutím ke zkušenostem zájemce v pražské památkové rezervaci akceptovala s tím, že konečnou cenu ještě může ovlivnit rozsah a druh nálezů.