Policisté totiž stejně jako loni přicházejí s projektem připraveným společně s Českým svazem pivovarů a sladoven, jehož název shrnuje vše: Řídím, piju nealko pivo. V jeho rámci mohou ukáznění motoristé získat přímo na silnici pěnivý nápoj, po jehož požití lze bez obav usednout za volant. Stačí, když uspějí při dechová zkoušce – čekají na ně promotérky svazu pivovarů s odměnou v podobě samolepky a právě nealkoholického piva. Ta se přitom takto nerozdávají jen v hlavním městě. V průběhu prázdnin se do této akce postupně zapojí policisté v celé republice. Ve všech 14 krajích.

A jestli šoféři nespějí? Potom na ně místo pita čekají trestní sankce…

Pěnu si dopřejte, ale bez alkoholu

Podle slov preventistky pražské policie Zuzany Pidrmanové se policisté nestanou dealery propagujícími jednu konkrétní značku pěnivého nápoje. Co naopak propagovat budou, je hlavní myšlenka akce: konzumace alkoholu a řízení vozidel jsou dvě protichůdné činnosti. Zcela neslučitelné. „Projekt si klade za cíl přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a co nejvíce snížit riziko dopravních nehod zapříčiněných osobami pod vlivem alkoholu," zdůraznila Pidrmanová s dodatkem, že promotérky rámci preventivního působení apelují na řidiče, aby před usednutím za volant volili nealkoholické alternativy nápoje, který je v naší zemi tolik oblíbený.

Bezpečná není ani krev bez alkoholu

S prázdnýma rukama ale u silnice nestojí ani policejní preventisté. Ti mají pro řidiče připravené kartičky s informacemi o orientačních časech potřebných k odbourání vypitého alkoholu – přičemž nelze přehlédnout, jak rozdílně se s lidem v krvi vypořádává organismus mužů a žen. Současně policisté varují před řízením ve stavu kocoviny, kdy alkohol z krve již vymizel – to ale neplatí o rizicích spojených s popíjením: schopnost reagovat zůstává podstatně zpomalena.

Hříšníků je více, nehod ubylo

Ladislav Beránek z ředitelství pražské policie sice připouští, že v posledních třech letech nehod způsobených pod vlivem alkoholu v ulicích metropole mírně ubylo – dramaticky však narůstají počty řidičů, na něž dechová zkouška prozradí, že se před jízdou pořádně podívali do sklenky či do půllitru. Loni policisté v hlavním městě přistihli 1822 šoférů pod vlivem návykové látky – přičemž předloni to bylo 1639 a o ještě rok dříve 1384!

Varující jsou ale i údaje o nehodách, na kterých měl alkohol svůj podíl. Loni se jich stalo 504. Pět lidských životů při nich vyhaslo, 30 osob bylo zraněno těžce a 117 lehce. A třeba v roce 2009 zaznamenali policisté v Praze takovýchto havárií 577; svými životy je zaplatilo sedm účastníků silničního provozu.