Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Prague Food Festival i v dešti přilákal 18 tisíc lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - V Královské zahradě Pražského hradu vyvrcholil v neděli večer třídenní kulinářský svátek všech, kteří podle jeho zakladatele Pavla Maurera „nechtějí jíst blbě". I přes nepřízeň počasí na něj podle organizátorů zavítalo kolem 18 tisíc příznivců kvalitní kuchyně, což je srovnatelné s loňskem.

26.5.2013
SDÍLEJ:

slečna Dominika si pochutnává na Štírech s rukolovým salátkem (Veleštír Císařský)Foto: Pražský deník/Dimír Šťastný

Vedle gourmetů přišli úplní laici a také ti, kteří sedmý ročník Prague Food Festivalu vyhledali po dobrých zkušenostech z let minulých. Mohli tu u 42 stánků vidět při práci desítky šéfkuchařů předních českých restaurací a ochutnat jejich speciality.

Proti roku 2012 nabídla letošní akce více míst k sezení, i když deštník byl vedle příboru nezbytností. Loňskou kuriozitou bylo hmyzí menu a také letos se příchozí nejvíce mačkali u stánku, kde restaurant hotelu Yasmin nabízel mladého štíra s rukolovým salátem. Došlo i na loňskou nabídku, v níž bylo saranče s bulgurem, šváb s restovanou pancettou a cvrčci v mangovém chutney.

Zpravodaj zastihl dva návštěvníky z Hané, kteří na festival přijeli už v pátek. Na talířku měli zmíněného štíra a právě zkoumali, odkud se do něj zakousnout. „Je to spíše o jakési morální odvaze najít konec, začátek a zjistit, co s ním," uvedl muž, když ho partnerka galantně vyzvala, aby se zakousl jako první. Pak už spokojeně chroupal, zatímco jeho společnice jen zírala.

Cena vstupenky na místě byla 450 korun. V tom měli návštěvníci deset takzvaných grandů na základní ochutnávku v hodnotě 250 korun. Sýrové menu se podávalo za čtyři grandy, vína stála od dvou do pěti grandů, grilované krevety na rukole s parmezánem čtyři grandy a štír stál dvojnásobek. Živý hmyz kuchaři skladovali v umělohmotných krabicích mezi nalámanými papírovými platy od vajec.

Hmyz jako jídlo je podle ředitele hudbou budoucnosti

I dnes se na festivalu, který se do velké míry soustředil na vzdělávání v oblasti gastronomie, konaly kurzy a workshopy. Zájemci se například naučili připravovat thajskou polévku Tom Yam, filátko ze pstruha s chřestem, degustovali vína a viděli sabráž neboli otevření láhve šampaňského šavlí.

„Děláme to sedm let a podruhé nám prší. Nicméně lidé přišli, což je důkazem, že je kvalitní gastronomie je přitahuje," řekl ředitel festivalu Pavel Maurer. Podle něj nejsou hmyzí speciality náhodné, protože jde o hudbu budoucnosti. „To budou jednou řešit naše děti - hmyz má proteiny, málo tuku a hodně vápníku. Většina obyvatel naší planety ho považuje za normální součást jídelníčku," podotkl. Na dotaz, zda je Prague Food Festival výdělečnou akcí, odpověděl kladně.

„Máme totiž přebytek restaurací, vystavovatelů, producentů čaje, vína, vody i piva, kteří tu chtějí být. A protože tento zájem nestačíme uspokojit, náklady si určitě pokryjí," dodal Maurer.

Autor: ČTK

26.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lidl
21

Lidl otevřel e-shop. Zboží jde objednat ještě dřív, než bude na prodejně

Hurikán Maria
11

Hurikán Maria zabil na Dominice nejméně patnáct lidí, dvacet se pohřešuje

Výbuch v kasárnách: munice neměla v administrativní budově co dělat

Armáda ve čtvrtek potvrdila, že v ubytovně Jugo ve vyškovské vojenské posádce byla munice nelegálně. Při explozi tam v úterý zemřel jeden voják.

Modelce, která chtěla dobýt svět, hrozí mnohaletý žalář

Chtěla dobýt modelingový svět, nyní jí však hrozí, že svou krásou bude dlouhé roky ohromovat pouze osazenstvo věznice.

Dědička ĽOrealu a nejbohatší žena světa zemřela ve věku 94 let

Ve věku 94 let zemřela francouzská podnikatelka a dědička globální kosmetické značky ĽOreal Liliane Bettencourtová. Oznámila to její dcera. Rodina Bettencourtů, kteří ĽOreal založili, drží v této společnosti dodnes 33 procent.

Záchranáři v Mexiku stále bojují o životy zavalených

Mexičtí záchranáři se stále snaží vyprostit zpod zřícených budov přežívající lidi, včetně dětí z Rébsamenovy školy a dále pěti tchajwanských továrních dělníků, u nichž je naděje, že stále zůstávají naživu. Při úterním ničivém zemětřesení zahynulo nejméně 233 lidí, 1900 lidí bylo zraněno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení