VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Prague Food Festival i v dešti přilákal 18 tisíc lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - V Královské zahradě Pražského hradu vyvrcholil v neděli večer třídenní kulinářský svátek všech, kteří podle jeho zakladatele Pavla Maurera „nechtějí jíst blbě". I přes nepřízeň počasí na něj podle organizátorů zavítalo kolem 18 tisíc příznivců kvalitní kuchyně, což je srovnatelné s loňskem.

26.5.2013
SDÍLEJ:

slečna Dominika si pochutnává na Štírech s rukolovým salátkem (Veleštír Císařský)Foto: Pražský deník/Dimír Šťastný

Vedle gourmetů přišli úplní laici a také ti, kteří sedmý ročník Prague Food Festivalu vyhledali po dobrých zkušenostech z let minulých. Mohli tu u 42 stánků vidět při práci desítky šéfkuchařů předních českých restaurací a ochutnat jejich speciality.

Proti roku 2012 nabídla letošní akce více míst k sezení, i když deštník byl vedle příboru nezbytností. Loňskou kuriozitou bylo hmyzí menu a také letos se příchozí nejvíce mačkali u stánku, kde restaurant hotelu Yasmin nabízel mladého štíra s rukolovým salátem. Došlo i na loňskou nabídku, v níž bylo saranče s bulgurem, šváb s restovanou pancettou a cvrčci v mangovém chutney.

Zpravodaj zastihl dva návštěvníky z Hané, kteří na festival přijeli už v pátek. Na talířku měli zmíněného štíra a právě zkoumali, odkud se do něj zakousnout. „Je to spíše o jakési morální odvaze najít konec, začátek a zjistit, co s ním," uvedl muž, když ho partnerka galantně vyzvala, aby se zakousl jako první. Pak už spokojeně chroupal, zatímco jeho společnice jen zírala.

Cena vstupenky na místě byla 450 korun. V tom měli návštěvníci deset takzvaných grandů na základní ochutnávku v hodnotě 250 korun. Sýrové menu se podávalo za čtyři grandy, vína stála od dvou do pěti grandů, grilované krevety na rukole s parmezánem čtyři grandy a štír stál dvojnásobek. Živý hmyz kuchaři skladovali v umělohmotných krabicích mezi nalámanými papírovými platy od vajec.

Hmyz jako jídlo je podle ředitele hudbou budoucnosti

I dnes se na festivalu, který se do velké míry soustředil na vzdělávání v oblasti gastronomie, konaly kurzy a workshopy. Zájemci se například naučili připravovat thajskou polévku Tom Yam, filátko ze pstruha s chřestem, degustovali vína a viděli sabráž neboli otevření láhve šampaňského šavlí.

„Děláme to sedm let a podruhé nám prší. Nicméně lidé přišli, což je důkazem, že je kvalitní gastronomie je přitahuje," řekl ředitel festivalu Pavel Maurer. Podle něj nejsou hmyzí speciality náhodné, protože jde o hudbu budoucnosti. „To budou jednou řešit naše děti - hmyz má proteiny, málo tuku a hodně vápníku. Většina obyvatel naší planety ho považuje za normální součást jídelníčku," podotkl. Na dotaz, zda je Prague Food Festival výdělečnou akcí, odpověděl kladně.

„Máme totiž přebytek restaurací, vystavovatelů, producentů čaje, vína, vody i piva, kteří tu chtějí být. A protože tento zájem nestačíme uspokojit, náklady si určitě pokryjí," dodal Maurer.

Autor: ČTK

26.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Peníze jsou, my nebudeme

Vyšetřování útoku v Manchesteru. Vrahem je Salman Abedi
21

Policie zveřejnila snímky manchesterského vraha z bezpečnostních kamer

Kim zase brnká na nervy. Severní Korea odpálila další raketu

Oficiální tisková agentura severokorejského státu KCNA dnes ráno oznámila, že armáda vypustila další z raket svého systému protivzdušné obrany. Jak už je obvyklé v takových oznámeních, vypuštění osobně dohlížel samotný vůdce Kim Čong-un.

Jsem prostě nejlepší. Donald Trump se před odletem ze summitu pochválil

Kdyby si americký prezident k projevu před americkými vojáky na základně Sigonella, kde se s nimi setkal, než nastoupil do letadla směr Washington, pustil známý hit českého zpěváka Leška Semelky „Jsi prostě nejlepší", byl by to stylový podkres jeho vystoupení.

Unikátní staročeské trhy může ohrozit EET

Buty i Jablkoň. Ale především desítky stánků se zapomenutými řemeslya staročeskými specialitami. To jsou Staročeské trhy v Turnově. Konají se tradičně poslední květnový víkend. Ale snad ne naposled.

Počítače zkolabovaly a zkolabovaly i British Airways. Nelétají

Celosvětový výpadek firemních počítačových sítí způsobil, že jedna z nejstarších světových leteckých společností British Airways (BA) přestala dnes odbavovat lety na letištích v různých koutech světa. Výpadek se projevil i na linkách mezi Prahou a Londýnem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies