Podle radního hlavního města pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO), který se jednání zastupitelstva městské části zúčastnil, není v pořádku jen jedno procento textu, které ale nechtěl upřesnit. Stadion chtěla původně koupit městská část a směnit ho za pozemek parkoviště, nově ho plánuje získat Praha.

Přijatý návrh je už pátou verzí 

Memorandum mezi městskou částí a hlavním městem vznikalo celé léto, ve čtvrtek přijatý návrh je už jeho pátou verzí. Podle Procházky se na ní ale strany neshodly. „Byli jsme velice překvapeni, že jsme nedostali připomínky, ani memorandum, ale ultimátum. Ani já, ani nikdo na magistrátu jsme to oficiálně neviděli," řekl na čtvrtečním jednání.

Podle místostarosty Prahy 10 Tomáše Peka (TOP 09) si Praha bere městskou část jako rukojmí. Procházka ale nechtěl specifikovat, na čem se strany neshodly. „Devadesát devět procent dokumentu je v pořádku. Ale ďábel je v detailu," uvedl na jednání.

Zachování parkovacích míst i zeleň u Botiče

Spor je nejspíš ohledně sousedního pozemku, který má Praha 10 svěřený do užívání a na kterém provozuje parkoviště. Praha si podmínila nákup stadionu jeho vrácením, městská část zase v memorandu chtěla, aby ho nemusela vracet příští dva roky.

Již dříve si stanovila také další podmínky: chce například zachovat parkovací místa nebo vybudovat kolem Botiče pás zeleně. „Chceme být jistí, že i v případě, že bude (pozemek) spravován hlavním městem, bude i nadále využíván ve prospěch obyvatel městské části," dodal místostarosta Pek.

Město vypovědělo smlouvu 

Původně před dvěma lety chtěla stadion získat městská část právě směnou za sporný pozemek a doplatkem. Hlavní město ale smlouvu neschválilo a nakonec se rozhodlo jednat o koupi stadionu od majitele Bohemians Real samo. Městská část proto jednostranně vypověděla směnnou smlouvu.

O převodu stadionu se jedná už od roku 2011. Fotbalovému klubu Bohemians 1905 způsobuje nejistota ohledně stadionu značné problémy.

Čtěte také: Asistentem Jarolíma by mohl být Koubek, Bohemka mu bránit nebude