Setkání zastupitelů se účastnili také aktivisté z řad studentů pražské ČVUT, kteří v nedávné době svou „koupací akcí" v květnících na břehu Vltavy vyvolali nezvykle velké sympatie veřejnosti. Na zasedání, které mělo končit v 15:00 hodin, přišli společně v jednu hodinu po poledni.

Kvůli neplánovaným pauzám a uzavřeným jednáním se k 63. bodu v pořadí, tedy poslednímu, dostala rada až po více než šesti hodinách od zahájení schůze. Ubývající počet účastníků i únava v sále v šestém poschodí smíchovské radnice celé jednání poznamenala.

O květnících se jednat nemělo

Původně bod týkající se problematických květníků na seznam projednávaných skutečností nebyl vůbec zařazen. Teprve na podnět opozičního zastupitele Lukáše Herolda byl do programu doplněn. Mnoho zastupitelů vyjádřilo k projektu a jeho podobě velmi kritický postoj. „Celé je to katastrofa," poznamenal člen zastupitelstva Vojtěch Zapletal. Radek John, který zastupuje na Praze 5 stranu Věcí veřejných, po skončení hlasování i celého jednání naopak zřejmě poprvé květníky umístěné ve své městské části viděl. „Aha, tak tohle jsou ty květníky," konstatoval při pohledu na jeden z betonových kvádrů.

Při hlasování nezvedl žádný ze zastupitelů ruku proti návrhu na pozastavení projektu. Podporu mu vyjádřilo však pouze pět členů. Ostatní přítomní se hlasování zdrželi.

Jednou z lokalit, z níž květníky zmizí, bude Hořejší nábřeží. „O jejich dalším umístění nebo využití bude radnice rozhodovat teprve ve spolupráci s odborníky," oznámil sociálně-demokratický radní Jaroslav Nedvěd. Rozměrné květináče by měly změnit nejen své umístění ale i barvu. Vše se má podřídit tomu, aby nepřekážely občanům a současně byly přepraveny na místa, kde by co nejefektivněji snižovaly imise.

Ať zmizí!

„Je to teď hrozné. Nevejdu se na ulici, když vyjíždím z domu. Ničím a odírám si o prázdné květináče vozík," řekl jeden z invalidních občanů Prahy 5, kterého výsledek jednání potěšil. „Nejraději bych byl, kdyby zmizely z celé městské části. Ulehčí to život nejen nám na vozíků," dodal. Květníky byly rozmístěny po Praze 5 na začátku července, aby jednorázově, avšak dlouhodobě, zazelenily městskou část.

Setkávaly se převážně s nepochopením. Většina odpůrců betonových kvádrů apelovala na zdravý rozum zastupitelů. „Snižování imisí pomocí květináčů mi připadá jako léčení rakoviny kůže pomocí make-upu s prošlou trvanlivostí," napsal v srpnu na sociální síti aktivista Adam Gebrian předtím, než odešel na půlhodinové setkání s Lukášem Pokorným, vedoucím odboru správy veřejných prostranství Prahy 5. Tehdy s výsledkem jednání nebyl spokojený. Nyní ze zasedání odcházel s jinými pocity: „Těch 7 hodin na zastupitelstvu Prahy 5 stálo za to," svěřil se.

Čtěte také: Kauza Praha 5: V květináčích stromy v zimě uhynou