Investice rozdělila zoo do čtyř částí. V první z nich jsou takzvané stavby klíčového významu, kam podle materiálu spadá pavilon pro gorily, expozice Arktidy s ledními medvědy, expozice exotických ptáků, areál australské zvířeny nebo areál pro chov pand velkých. „Expozici pand plánujeme doplnit expozicí langurů čínských, jedněch z nejvzácnějších primátů, kteří v současné době nejsou chováni mimo zemi svého původu," píše zoo v materiálu.

Pivovar v Zoo

V další kategorii jsou stavby areálu pro bizony, rozvoj technického zázemí, rekonstrukce zpevněných ploch a oplocení nebo infosystému. Třetí kategorii tvoří zvažované projekty, jejichž investorem by mělo být město, nikoliv zoo. Je to třeba vybudování pivovaru nebo parkoviště na jihu zahrady.

„Do poslední kategorie spadají budoucí záměry, to jsou akce, jejichž realizace bude rozhodující pro Zoo Praha až po roce 2022," píše se v materiálu. Mezi tyto záměry patří mimo jiné pavilon slonů, ubytování pro návštěvníky nebo expozice laošů. Náklady na akce uvedené v této kategorii zoo vyčíslila na dalších zhruba 433 milionů korun.

Peníze pro chov ďábla 

Pražští radní letos už schválili záměr výstavby zmíněného pavilonu pro chov pandy a souhlasili i s vybudováním areálu pro chov ďábla medvědovitého, na jeho projektovou přípravu vyčlenili 1,5 milionu korun. Celkově má stavba stát asi 35 milionů korun.

Pražskou zoo v Troji loni navštívilo přes 1,3 milionu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii.

Čtěte také: Po třiceti letech se do pražské zoo vrátili damani stepní