VYBERTE SI REGION

Praha je městem fast foodu

Praha /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Marek se v kanceláři v centru Prahy celý den nezastaví. Často se proto odbyde fast foodem. „Není to správné," vnímá. „Ale nejsem sám. Podobně se stravuje kvantum Pražanů. Času je málo, práce hodně," dodal.

7.5.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií
Lidé s fast foodem v pražských ulicích.

Lidé s fast foodem v pražských ulicích.Foto: DENÍK/Martin Divíšek

Není bez zajímavosti, že někteří odborníci na výživu rychlý styl nutně nezavrhují. Důležité je dobře si vybrat. „Není problém najíst se v rychlém občerstvení poměrně zdravě a vyváženě," podotkl výživový expert Pavel Suchánek.

„I v těch nejprofláknutějších fast foodech je možné si poskládat stravu relativně zdravě. Akorát lidé obvykle nejsou ochotni si za to připlatit," míní. Zdravější jídla jsou totiž zpravidla o poznání dražší.

Zdaleka ne jen burger

Obyvatelé Prahy mají v porovnání se zbytkem republiky obrovskou výhodu v rozmanitosti. Zatímco jinde v Česku jsou lidé odkázáni na párky v rohlíku, klobásy či podivně vypadající hamburgery, v metropoli se v posledních letech vyrojily desítky fast foodů, inspirovaných kuchyněmi nejrůznějších zemí světa.

Na své si tak přijdou milovníci Asie, stejně jako Mexika nebo Středozemí. Jde o reakci na poptávku. Pražané ve srovnání s ostatními Čechy více jí venku a za jídlo jsou ochotni utratit poměrně dost peněz. Navíc chtějí objevovat nové chutě.

To, že z Prahy se v posledních letech stává „město fast foodů", potvrdil i šéfkuchař hotelu Holiday Inn Radek Benetka. „Hlavně v Karlíně se jich v poslední době objevilo hodně. Dneska už je to úplně stejné jako všude jinde po světě. Před pěti lety se nám o něčem takovém nesnilo," nastínil. V poslední době ho prý zaujalo třeba karlínské bistro, nabízející asijské rychlovky z pánve wok.

Propadla Praha fast foodu?

Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.

Anketa: Preferujete rychlé občerstvení?

Filip Kubec: Většinou jím v rychlých občerstveních, jen když nestíhám nebo když mám chuť. Mám docela rád hamburgery. Nemyslím, že jsou příliš drahé. Ovšem v Praze, respektive u nás v republice schází konkurence. Alespoň v porovnání se Spojenými státy určitě. Dřív jsem neřešil, jestli je jídlo kvalitně připravené. Teď si ale už musím dávat pozor na to, co jím. I proto se snažím fast food omezovat a preferovat domácí stravu.

Pavlína Němcová: Fast foody nevyhledávám. Skoro vůbec se v nich nestravuji. A když, tak volím gyros, nebo čínské nudle. Z tohoto pohledu si myslím, že Praha nabízí co hrdlo ráčí. Dřív jsem byla ve fast foodech častějším hostem. Když se v noci vracíte z hospůdky, nějakým tím hamburgerem nepohrdnete. Už delší dobu se snažím zlepšit svůj životní styl. Sem tam zhřeším, ale potom to zase rychle napravím.

Martin Banda: Když spěchám, což je často, dám si třeba burgery nebo malé hranolky. Fast food mám docela rád. Nepovažuji to za drahé stravování. Navíc hodně sportuji, tak ty přebytečné kalorie vždycky vyběhám. Zdravou stravu obecně neřeším. Místo ovoce nebo zeleniny si radši dám právě toho burgera. Narodil jsem se tak, že můžu sníst všechno a neztloustnu.

Kateřina Jelínková: Mám docela ráda čínské nudle. Raději ale do fast foodu nechodím. Vlastně se tam najím jen tehdy, když opravdu není čas. Nejde ani o hygienu, ani o ceny. Ani o to, že bych v Praze neměla dostatečný výběr. Ovšem zvlášť teď, když jsem těhotná, tak si dávám velký pozor na to, co jím. Snažím se jíst zdravě.

Martin Vavřička: Hamburger, to je moje. Chutná mi. Obecně fast food oceňuji jako možnost rychle se najíst. Samozřejmě, když můžu, raději se najím v klidu. Jenže času je málo. Problém je cena. Ta u nás není moc příznivá. Vyrovná se cenám v klasických restauracích, což není správné. Za sebe se přiznám, že úplně nehlídám, to, co jím. I když nad tím občas přemýšlím. Spíš hlídám stravu dětem.

Andrea Kučerová: Burgery a hranolky můžu. Občas. Spíš mě na fast food přemlouvají děti. Těch lákadel je všude hodně. Hlavně v supermarketech. Zlepšit by se mohla nabídka třeba ve stáncích na Václavském náměstí. Tam bych si nic nekoupila kvůli hygieně a penězům. Mají to tam drahé až moc. Jinak se samozřejmě daleko radši stravuji doma, kde se snažím vařit zdravě. Vyhýbám se i polotovarům. Nakupuji na farmářských trzích.

Čtěte také: Lékař, který jí maso, kouří a pije alkohol, v otázce zdravé výživy moc neporadí

Autor: Petr Schreib

7.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hlavní třídy se zcela promění, Praha dá na jejich obnovu miliardu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Během dvou let se velké třídy v metropoli zcela promění. Začnou rekonstrukce čtyř ulic, které dostanou úplně novou podobu. Vše vyjde na více než miliardu korun.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies