Do dozorčí rady radní zvolili místopředsedu pražské ODS Tomáše Portlíka a primátorského náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09). Jedno místo z patnáctičlenné rady bylo dosud neobsazeno. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zdůvodnil rozhodnutí tím, že dozorčí rada by měla být v současnosti oproštěna od politických sporů.

Podle bývalého náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) je to poprvé v historii pražského dopravního podniku, kdy opozice nebude mít v dozorčí radě žádného zástupce. "I za koalice ODS a ČSSD měla opoziční TOP 09 v dozorčí radě dva členy," poznamenal Březina.

"Domnívám se, že dopravní podnik a jeho dozorčí rada je v tuto chvíli oblast, která by měla být oproštěna od politických sporů a bojů. Není to nic proti osobě pana Ludvíka," řekl novinářům primátor. Podle něj je současná koalice při jednání o budoucnosti dopravního podniku pod tlakem sociální demokracie. "Viděli bychom jako nesprávné, kdybychom prostor pro nás zužovali tím, že by tam byl představitel sociální demokracie," dodal primátor.

V dozorčí radě tak bude mít po pěti zástupcích ODS, TOP 09 a zástupci zaměstnavatele, mezi kterými jsou především odboráři.

Ludvík působil za minulé koalice ODS a ČSSD jako předseda dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Po listopadové změně koalice na pražské radnici Ludvík na místo předsedy rezignoval. "Bylo mi řečeno, že pokud na předsedu nerezignuji, budu odvolán," řekl dnes Ludvík. Nová koalice ODS a TOP 09 už dříve odvolala další členy ODS a ČSSD, kteří byli spojováni s minulým vedením města.

Nový ředitel

Pražští radní minulý týden vybrali bez výběrového řízení nového ředitele dopravního podniku. Stal se jím čtyřiašedesátiletý Vladimír Lich, který do loňského roku působil v mezinárodní společnosti A. T. Kearney. Způsob výběru nového ředitele kritizují odboráři i opoziční ČSSD.

Pražský dopravní podnik byl od začátku prosince bez generálního ředitele, kdy na toto místo v souvislosti se změnou pražské koalice rezignoval bývalý šéf Martin Dvořák.

Čtěte také: Odbory: Volba nového ředitele DPP nebyla transparentní