VYBERTE SI REGION

Praha poznává americké chutě

Praha – Poznat, jak chutná Amerika, bude možné v Praze až do 29. června.

5.6.2012
SDÍLEJ:

Chipotle burger v opečené sezamové bulce se sýrem Monterey.Foto:

Druhý ročník festivalu americké kuchyně Taste of America začíná a milovníci burgerů, šťavnatých steaků i typických amerických dezertů jako je třeba brownie či lívance s javorovým sirupem mohou v rámci festivalu navštívit šest pražských restaurací. V nich dostanou za jednotnou cenu 290 korun menu, které je přenese do americké kuchyně.

Na festivalu tak lze ochutnat například shroom burger s grilovanými žampiony, slaninou a plísňovým sýrem, New York strip steak s lehkým tukovým krytím, připravovaný na lávovém grilu s portskou omáčkou a drceným barevným pepřem podávaný s kořeněnými hranolky či dezert mrkvový dort s ořechy a cukrovou čepicí zdobený čerstvou mátou a karotkou.

V loňském prvním ročníku usedlo ke stolům při americkém festivalu 1500 návštěvníků, Pavel Suchánek, majitel portálu Alakarte.cz, které festival organizuje, věří, že letos přijde ještě více lidí. „Ukazuje nám to zájem o všechny předchozí festivaly, ať už jarní či chřestový," uvedl Suchánek.

Festivalu se účastní pražské restaurace: Banditos, Dock House, Jáma Steakhouse, James Joyce The Irish Pub, Restaurace Jáma, T.G.I. Friday´s. Objednání je možné pouze přes webové portály www.tasteofamerica.cz či www.alakarte.cz. Tam je možné zjistit všechna nabízená menu.

Kuchař Zdeněk Holický z restaurace Jáma připravuje Texaský burger s jemnou uzenou omáčkou, pečenými cibulovými kroužky v pivním těstíčku a hranolky.Pavel Suchánek o americké kuchyni říká: „Na festivalových „štacích" představí šéfkuchaři pravou americkou kuchyni, nabízená jídla budete ve fastfoodech jen těžko hledat. Současná americká kuchyně je kombinací starých tradic i mezinárodních vlivů. Proto není překvapením, že kromě typických steaků, burgerů či žeber patří mezi oblíbená americká jídla třeba i cibulová polévka, jejíž původ lze hledat ve Francii, nebo tvarohový koláč původem z Belgie."

Šéfkuchařka restaurace Dock House, Petra Sahajdáková, naznačuje, že díky tomu, že americká kuchyně má mnohostranný původ, zdomácněla v ní jídla ze všech světových koutů. „I neodmyslitelný americký sendvič je původně vynálezem Angličana, sira Sandwiche," podotkla Petra Sahajdáková.

Osmnáct let provozuje v Praze restauraci Američan Max Munson. O propojení americké a české kuchyně ví své. „O rozmanitosti americké kuchyně není pochyb.  Horší je to s její reputací. V Česku je totiž spojována s řetězci rychlého občerstvení. Ale i tady se blýská na lepší časy. Jsem přesvědčen, že stále více lidí si uvědomuje rozdíl mezi burgrem z fastfoodu a tím poctivým, s dobrým hovězím masem," říká Max Munson.

V rámci festivalu vydalo Americké centrum Velvyslanectví USA v Praze stručnou knihu amerických receptů, mezi nimiž jsou i ty, které doporučují či si oblíbili američtí prezidenti. „Například pečená rajčatovo-česneková omáčka na těstoviny či salátový dresink doporučuje prezident Barack Obama, v receptáři je i hamburgerová polévka Ronalda Reagana," podotkla Jana Sehnálková z Amerického centra.

Recepty na vybrané festivalové pokrmy

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

200g hovězí mleté maso, 5 g pepř, 15 g sůl, 50 g olej, 100 g základ BBQ, tekutý kouř, 50 g med, 5 g chilli, 5 g koriandr, 10 g česnek, hamburgerová bulka, 50 g ledový salát, 50 g rajče, 20 g červená cibule.

Mleté maso upravíme do tvaru hamburgeru (alespoň 1cm vysoké), osolíme, opepříme a dáme zprudka péct na gril. Po 4min hamburger obrátíme a opakujeme to samé po dobu 4min z druhé strany. Před dokončením maso potřeme BBQ omáčkou, necháme mírně připéct, poté potřeme ještě jednou a vložíme pod gril. Mezitím si připravíme hamburgerovou bulku, kterou lehce opečeme, dáme na ní nakrájený ledový salát a rajče. BBQ omáčka nám pod grilem krásně zkaramelizuje, a tím máme hamburger hotový. Doplníme pečenými cibulovými kroužky a můžeme podávat s hranolky, nebo pečeným bramborem.

Mexická polévka

150 g cibule, 50 g česnek, 50 g olej, 100 g nudličky do polévky,15 g fahitas koření, 8g chilli, 200 g sterilované fazole, 25 g paprika červená (koření), sůl, cukr, 1,5 l voda, ledový salát, chipsy´.

Orestujeme mrkev, cibulku, česnek, přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Necháme cca 15min provařit a nasypeme vlasové nudle, chilli a fahitas koření. Když jsou nudličky polovařené, přidáme sterilované fazole i s nálevem a necháme ještě 5 min vařit. Vše dochutíme solí, cukrem a chilli. Podáváme s ledovým salátem a pečenými chipsy.

Hot Brownie s čokoládou, vanilkovou zmrzlinou a ozdobený čerstvou mátou

500 g čokoláda na vaření, 250 g máslo, 650 g cukr, 8 ks vejce, 250 g hladká mouka, 50 g kakao, sůl, 1 ks prášek do pečiva, vanilková zmrzlina, máta.

Čokoládu rozehřejeme s máslem, zvlášť ušleháme vejce s cukrem a po ušlehání přidáme špetku soli. Přidáme kakao a povolené máslo s čokoládou, promícháme a na závěr přisypeme hladkou mouku a prášek do pečiva pečení. Než začneme směs dávat do vymazaného plechu, přihodíme ještě nahrubo nasekanou čokoládu. Pečeme v troubě na 180C -25min a pak na 165C -25min.Necháme zchladnout cca 4-5hodin a krájíme na malé kostky. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou ozdobené čerstvou mátou.

Jack Daniel´s burger přelitý omáčkou Jack Daniel´s s rozpuštěným sýrem Monterey Jack a křupavou slaninou podávaný

800g mleté hovězí maso (tuk max. 20 %), 8 plátků slaniny, 8 plátků sýra Cheddar´, ½ ledový salát, 2 ks rajčata, 2 ks nakládaná okurka, 1 ks červená cibule, 4 ks houska na hamburgery, Jack Daniel's omáčka, sůl.

Maso rozdělíme na 4 porce, dobře propracujeme, aby se důkladně propojilo. Vytvoříme hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké. Ledový umytý salát nakrájíme na jemné nudličky, na jemná kolečka nakrájíme rajčata, okurky a cibuli. Hamburgery z obou stran osolíme a dáme na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříme viditelné mřížky grilování. Grilujeme, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočíme a postup opakujeme na druhé straně. Mezitím si dokřupava opečeme slaninu. Housku na hamburger rozkrojíme a lehce z vnitřní strana opečeme. Na grilovaný hamburger položíme plátek sýra a necháme rozpéct. Na spodek housky položíme ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položíme hamburger, opečenou slaninu, přelijeme Jack Daniel's omáčkou, přiklopíme druhou půlkou housky a servírujeme s hranolkami.

Zelená rajčata smažená v sýrovém těstíčku s bylinkovou majonézou a toasty

200 g zelených rajčat, 1 vejce, 300 ml mléka, 200 g strouhanky, 100 g parmazánu, 30 g másla.

Zelená rajčata nakrájená na půl centimetrové plátky obalíme v mléce a rozšlehaných vejcích a ve směsi strouhanky, parmazánu, soli, pepře a rozpuštěného másla. Obalená rajčata smažíme v oleji dozlatova, podáváme s různě ochucenými majonézami.

Mozzarelové smažené prsty, obalené v hrubém obalu podávané s rajčatovou marinádou s čerstvými bylinkami

500 g mozzarella, 3 ks vejce, 350 g strouhanka, 150 g kukuřičné lupínky, 100 g hladká mouka, 6 g chilli, 200 ml mléko, sůl špetka, čerstvý koriandr.

Marináda

350 g drcená rajčata, 50 g česnek, 100 g cukr, 1 ks citrón, 50 g olivový olej, 5 g petrželka, 5 g pepř, 100 g protlak, 10 g koriandr.

Vše orestujeme na oleji až do vyvaření přebytečné tekutiny a necháme vychladnout , dochutíme solí, cukrem a citronem.

Mozzarelu nakrájíme na tenké proužky a obalíme v připraveném obalu. Nejdříve vymícháme vejce, hladkou mouku, sůl a koriandr v hladké těstíčko a strouhanku s kukuřičnými lupínky smícháme dohromady. Mozzarelu vložíme do těstíčka a hned po té do obalu a pořádně přimáčkneme, aby nám nic neopadávalo. Vše pak usmažíme na pánvičce s olejem. Podáváme s připravenou marinádou a ledovým salátem.

O jednom Američanovi ze Strašnic a jeho pražských výhrách

Podá vám ruku a vy cítíte, že ten pozdrav i stisk není jen společenský. Cítíte, že má rád život, má rád svoji práci. A má rád Česko. I když je to Američan.

Max Munson na Česko nedá dopustit. Před téměř dvaceti lety přijel s kamarádem do Prahy. Toulali se po všech možných uličkách. Hledali volné prostory pro své podnikání. Pořád nemohli nic najít. „A jednou jsme šli postranní uličkou poblíž Václaváku a koukáme, že na okně je přilepen papír s výzvou, že pronajmou prostory. Neskutečná náhoda, původně jsme tou uličkou nechtěli jít. Výhra. Jsme tu už osmnáct let," říká Max Munson o restauraci Jáma, kterou v centru Prahy, poblíž Václavského náměstí, provozuje nyní už sám.

„Původně jsme chtěli mít restauraci zaměřenou pro cizince, pro Američany. To víte, jezdit sem k vám nebylo jednoduché, bylo to zakázané ovoce. Tak jsme si mysleli, že otevřeme restauraci pro cizince. Brzy jsme ale vystřízlivěli a uvědomili si, že musíme dělat restauraci pro ty, kteří tady byli, jsou a budou. Tedy zejména pro Čechy. A hlavně pro všechny, jak podnikatele, tak studenty," říká o své restauraci Max a je cítit, jak je hrdý na svůj podnik. Myšlenka na českého klienta byla Maxova druhá výhra.

Max Munson přijel z Ameriky do Prahy před osmnácti lety. Od té doby Jámu neopustil.Cesta Maxe do Prahy v kostce zní asi takto: po vysoké škole odjel do Francie studovat francouzštinu, učil tam i angličtinu, pak pár měsíců cestoval po Evropě. Najednou se objevil v Praze. Jako turista. „Všude kolem vysoká i nízká kultura. Restaurace, bary, pivnice, hezký holky. Paříž devadesátých let. Všude bylo cítit nadšení." To bylo v létě roku 1992. Max se vrátil do Ameriky, ale už v září přiletěl s kamarádem zpátky do Prahy. „Zjišťovali jsme, zda se tady dá otevřít byznys. Pak jsme objevili onen lísteček v okně a najednou jsme měli svoji restauraci."

Půllitr piva tehdy za 13 korun a slib majitelce domu, že budou nabízet cenově dostupné obědy. K tomu se přidalo netradiční prostředí skoro venkovské hospody. A Max dbá i na usměvavou a vlídnou obsluhu. Pivo zdražilo, s těmi obědy to ale platí stále.

Za těch osmnáct let se Max vrhnul i do jiných gastronomických sfér. „Zkoušel jsem i další podniky, třeba kavárnu či australskou restauraci. Po pár měsících jsem ale skončil. Jáma ale zůstala. Mám z toho dobrý pocit. A musím říci, že jsem za ty roky neměl ani jednou touhu s tím vším seknout," ohlíží se zpět.

Možná za tím jeho nadšením z Jámy stojí i jedna žena. Jmenuje se Marcela. Když totiž měli s kamarádem za sebou rok života v restauraci, zrovna Max stál za barem a čistil sklo, tedy skleničky. „Najednou se ve dveřích objevila krásná holka. Sedla si za bar a objednala si whisky," usměje se Max. Co následovalo? Ta Marcela je jeho obchodní partnerka, asistentka. A k tomu ještě maličkost – je to jeho manželka, se kterou má dvě děti.  Výhra číslo tři.

Max Munson tráví v restauraci hodně času. Když zavře dveře restaurace, pak s rodinou, do které patří i dva psi, vyrážejí do Českého Švýcarska, do jižních Čech. Když není moc času, pak se toulají kolem Prahy, nejraději zajedou do Průhonic. A v samotné Praze? „Stromovka, park Hostivař, areál Gutovka. Bydlíme ve Strašnicích, všude to je kousek," dodává Max, u něhož byste Američana v řeči hledali jen stěží. Je tam sice onen americký nádech, leč češtinu ovládá bravurně.

"Američané nemají dar učit se cizím jazykům, čeština je navíc těžká. Musel jsem proto mluvit, mluvit a zase mluvit. To je nejlepší škola. A pracovala u mě paní Zdeňka, to bylo někde v roce 1999. Mluvila tak rychle, že jsem nikdy nikoho tak rychle mluvit neslyšel. A po roce jsem zjistil, že ji rozumím. To byla výhra," dodává Max Munson. V rámci součtu výher Maxova čtvrtá.

Těch výher tedy nakonec v Maxově pražské anabázi je více…

Autor: Jiří Macek

5.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do chřtánu vulkánu: geologové kopnou do sopky i příští rok

Cheb – Vyhloubit několik metrů dlouhou štolu a nechat veřejnost nahlédnout do chřtánu vulkánu. To je projekt, na kterém už několik měsíců pracuje Geofyzikální ústav Akademie věd v Praze. Geologové už dokonce část bývalé štoly z 19. století ve vyhaslé sopce Komorní hůrka vyhloubili. Nyní už je jasné, že projekt bude zdárně pokračovat i v příštím roce, kdy na něj Akademická rada Akademie věd věnuje dalších 200 tisíc korun.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Trump vybral za ministra práce šéfa fastfoodového řetězce

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Trumpův štáb to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies