„Chceme tímto řešením alespoň částečně předejít vážným zdravotním komplikacím u bezdomovců," uvedl radní. Uvolní se tak podmínky pro klienty lodě Hermes, kde bude kromě noclehárny dočasně fungovat i denní centrum. Bezdomovci budou mít přístup na loď zdarma, sociální pracovníci budou shovívavější i při kontrolách na alkohol.

Kapacita noclehárny zatím naplněna není. Podle ředitele centra sociálních služeb Tomáše Jána na dnešek využilo služeb lodě 151 bezdomovců. Kapacita je přitom 233 lidí. „Společně s centrem situaci monitorujeme a v případě přetrvávajícího mrazivého počasí a naplněnosti ubytovacích kapacit nocleháren, otevřou neziskové organizace denní centra i přes noc," doplnil Kabický.

Hlavní město v této zimní sezoně vyhlašuje první stupeň mimořádných opatření již podruhé. Poprvé to bylo při mrazech, které nastaly v prosinci. Opatření tehdy trvala deset dnů.

Bezdomovectví je v Praze, kde podle odhadů žije na ulici kolem 4000 lidí, obzvlášť v zimním období tíživým problémem. Vedení města dokončuje koncepci bezdomovectví, která by měla problematiku alespoň částečně řešit. Každý rok umrzne na ulici několik lidí.