Letos vyprší platnost asi 300.000 karet. Pokud by Praha jejich platnost chtěla prodloužit, musela by si k tomu vyžádat souhlas držitelů. Podle Tesky by prodloužení činilo maximálně dva roky.

Předsedkyní nové komise je radní pro informatiku Eva Vorlíčková (TOP 09), dalšími členy pak koaliční zastupitelé, ředitel Teska a zástupci dopravního podniku a Ropidu.

Teska tento týden na jednání výboru pro informatiku řekl, že Praha v současnosti nemá žádný strategický plán, jak kritizovaný projekt rozvíjet. Praha proto také dosud nerozhodla, zda si letos bude muset vyměnit červenou kartičku všech asi 300.000 držitelů, kteří si o kartu požádali už před čtyřmi lety. „Prodloužení je možné, otázka je ale na jak dlouho,“ uvedl Teska. Podle něj se nejčastěji mluví o prodloužení maximálně na dva roky. K tomu se ale budou muset vyjádřit držitelé karet. „Bez jejich souhlasu to nejde. Pokud odmítnou, kartu jim vyměnit musíme,“ poznamenal Teska.

Chybí nový dodavatel karet

První výměny by měly nastat v dubnu, nejvíce výměn by ale bylo potřeba zhruba od července či srpna. Praha také dosud nevybrala nového dodavatele karet. Zakázku s předpokládanou hodnotou 100 milionů korun přitom vyhlásila už loni v říjnu.

Komise podle Vorlíčkové musí řešit také to, že město v současnosti nemá s hlavním dodavatelem, firmou Haguess servisní smlouvu. Ta minulá vypršela loni na jaře.

Kartu opencard má přes 950.000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také mnohé slevy na vstupenky do divadel, muzeí, galerií, na koncerty, dále na nákup v některých obchodech a útratu v restauracích. S opencard můžou lidé žádat slevu třeba také na kurz vaření, služby některých taxikářů, kadeřníků, ubytování či služby advokátní kanceláře. Kompletní seznam slev je na internetu.

Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Čtěte také: Končí vám platnost opencard? Připravte se na fronty