„Toto území je již dlouho předmětem diskuzí a v minulosti i určitých emocí," uvedla na internetu radní Eva Smutná (za TOP 09). „Budeme velmi rádi, pokud lidé využijí příležitosti zapojit se do hlasování," doplnila. Radnice spolu s investorem představili šest návrhů, jak by mohly vypadat domy kolem historické rotundy známé jako Kajetánská kaple.

Obyvatelé stáli proti stavbě

Místní v minulosti protestovali proti výškové zástavbě a údajné likvidaci zeleně. A proti se staví i opozice. Zastupitel ze zelené Antonín Nechvátal označil výsledky soutěže za „otřesné". „Jsou velkým varováním pro pokusy o kapacitní zástavbu historického území. Pokud by měly být realizovány, tak by představovaly zničení této lokality, přitom se jedná o údolí Brusnice, která dále protéká Jelením příkopem Pražského hradu," uvedl Nechvátal.

Pozemky u potoka Brusnice kolem sto let starého břevnovského mrakodrapu městská část v roce 2008 za 70 milionů korun prodala společnosti Geosan Kappa. Firma plánuje demolici mrakodrapu, kolem památkově chráněné kajetánské kaple by pak měly stát několikapodlaž­ní domy.

Čtěte také: Praha 6 prodá cenné papíry nakoupené přes Key Investments