„Kvůli situaci, kdy se stále zvedá hladina, dojde k uzavření částí metra ve střední části metropole už dnes ve 23 hodin," řekl Vorlíček. „Zítra od rána samozřejmě bude fungovat náhradní doprava. Večer na tu hodinu bude fungovat normálně povrchová doprava, budou přistaveny navíc některé autobusy, ale nebude to v té výši, v jaké to bude zítra," dodal.

S přepravou cestujících po Praze pomůžou i České dráhy. Kromě osobních vlaků budou na území hlavního města v pondělí platit doklady Pražské integrované dopravy i v rychlících. Přestože se dopravce potýká se zaplavanými odstavenými nádražími, zajistí ranní dopravní špičku a poté posílí pravidelné spoje v pražské aglomeraci, dodala mluvčí drah Radka Pisturiusová.

Detaily náhradní povrchové dopravy pro pondělní provoz chce dopravní podnik podle Vorlíčka představit ještě dnes večer po jednání krizového štábu pražského magistrátu.

Kyvadlová doprava

„Mezi Pražským povstáním a I.P. Pavlova bude zavedena kyvadlová doprava. To stejné bude mezi Ládví a Kobyliským náměstím," řekl novinářům už dříve během dne k opatřením pro pondělní provoz šéf Dopravního podniku Milan Křístek. Podle něj lidé v pondělí získají informaci i přímo ve stanicích, kam Dopravní podnik přesune část zaměstnanců s informačními materiály.

„Informační středisko bude v provozu zhruba do půlnoci a znovu zahájí provoz v půl páté ráno," dodal Křístek. Dopravní podnik rovněž posílí tramvajové a autobusové spoje, včetně připojení dalšího vozu u tramvajových linek, které mají jen jeden.

„České dráhy přislíbily, že jízdenky PID (pražské integrované dopravy) budou od pondělí platit i v rychlíkových spojích," doplnil dopravní ředitel Ladislav Urbánek.

Dopravní podnik rovněž evakuuje vozovnu na Pankráci. „Samozřejmě se to týká vozovny Pankrác a teoreticky, pokud by byl problém s Rokytkou, tak se to může týkat i vozovny Kobylisy. Připravujeme hostivařské prostory, kam bychom tyto tramvaje zatáhli, abychom měli s čím zítra (v pondělí) jezdit," dodal.

Dopravní podnik zatím vyčlenil pět autobusů, které v současnosti evakuují obyvatele z některých městských částí.

Uzavřené stanice metra

Už dnes odpoledne podnik kvůli záplavám uzavřel osm stanic metra. Vlaky stanicemi Staroměstská, Malostranská, Florenc, Křižíkova, Invalidovna, Palmovka, Vltavská a Nádraží Holešovice projíždějí. Podle jeho mluvčího Petra Vorlíčka voda Vltavy stoupá rychleji, než se čekalo.

Provoz byl zastaven mimo jiné i na lanové dráze na Petřín, na jejíž koleje spadly stromy.

V hlavním městě byl dnes kvůli stoupající hladině řeky vyhlášen stav nebezpečí.