V posledních dnech byla Univerzita Karlova jedním z center oslav 700. výročí narození Karla IV. Její studenti provázeli Pražany a návštěvníky hlavního města po všech místech spojených s touto jedinečnou osobností. Jistě nepřekvapí, že rektor Tomáš Zimazahrnuje některá z nich mezi svoje nejoblíbenější.

Riegrovy sady

Oblíbené pražské místo rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy - Riegrovy sady.

Mám je spojeny s dětstvím. Když ještě býval v Praze sníh, tak tady byl jeden z mála kopců, kde se dalo sáňkovat. A že to byly skvělé jízdy! Samozřejmě tu probíhaly i rodinné procházky s rodiči a prarodiči. Jedno ze zelených míst, kde se dalo sportovat a měl jsem to z domova blízko.
A k tomu ten úžasný pohled na Prahu a na Hrad. Je pravda, že toho jsem si všiml a ocenil ho až mnohem později.

Kampa

Oblíbené pražské místo rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy - Kampa.

Pro mne jedna z nejromantičtějších lokalit mé milované Prahy. Ty výhledy, ta zákoutí! Vždy mne překvapí a potěší. Ideální čas návštěvy: hodně brzo ráno či hodně pozdě večer. Bez turistů, jen s místními, co venčí psy. A kdy se jakoby zastaví čas…

Karlovo náměstí

Oblíbené pražské místo rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy - Karlovo náměstí.

Místo mého studia i pracovního života. Samozřejmě ke „Karláku" patří poliklinika (takzvaná kachlíkárna) i Všeobecná fakultní nemocnice. Splnil se mi sen, když tu teď působím pracovně. A pochopitelně Faustův dům. Když jsem poprvé jako dítě slyšel tu historku o čertovi, běhal mi mráz po zádech. Nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu v rámci pořadu Křeslo pro Fausta sedět právě v téhle budově jako děkan 1. lékařské fakulty. A už vůbec ne jako rektor UK.

Albertov

Oblíbené pražské místo rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy - Albertov.

Prostor spojený dlouhodobě s historií Univerzity Karlovy a s mým studiem a akademickou dráhou. Stojí tam ústavy 1. LF UK a budovy MFF a PřF UK. V budoucnu místo největší stavební akce naší univerzity, už se těším, až tu bude jednou stát Kampus Albertov, u něhož nyní běží 2. kolo architektonické soutěže. A nesmím zapomenout na takzvané malé albertovské schody: ty jsme v prvních ročnících studia velmi rychle vybíhali - směr: kostel sv. Apolináře a dále k ústavům a ulicím Kateřinská a U Nemocnice.

Karolinum

Oblíbené pražské místo rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy - Karolinum.

Čím jiným bych mohl končit, než historickou budovou Univerzity Karlovy. Mám tu čest a potěšení, že se teď na čtyři roky stala i mou kanceláří. Cítím zodpovědnost a myslím, že Karel IV. i jeho syn Václav IV. (který budovu akademikům v roce 1383 věnoval) by byl na nás pyšný. Karolinum je čtvrtou nejstarší univerzitní budovou na světě, která slouží svému účelu od počátku historie alma mater.

Čtěte také: Gurmán Pavel Maurer: Jaká místa mám v Praze rád