VYBERTE SI REGION

Sádky v Lahovicích vypláchla letos povodeň. Kapři ale budou

Lahovice – V oddělených sádkách v Lahovicích v Praze se mrskají kapříci. Za pár dní je tu Štědrý den a mnoho z nich poputuje na sváteční stůl. Za sebou už mají dlouhou cestu 
z třeboňských rybníků, přes sádky až do kádí k volnému prodeji. Teprve potom se dostanou do rukou pražských 
a středočeských zákazníků.

17.12.2013
SDÍLEJ:

Rybář Stanislav Vago ukazuje nefalšovaného šupináče.Foto: Pavla Janoušková

Zástupce vedoucího nakládek Stanislav Vago, který pracuje v Třeboni, se na jeden měsíc v roce vždycky přestěhuje do Prahy. Od Mikuláše připravuje kapry pro různé odběratele. Dneska tu mají navezeno kolem 2,5 tisíce metráků a další ještě přivezou. Kapři se tu naváží nejen z Třeboně, ale také z rybníků okolo Třeboně. Na jedné straně si spolu plavou menší kapři I. třídy, na druhé straně výběroví. Ti jsou zpravidla větší a váží více jak dva a půl kila.

V mrazu je 
kaprům lépe

„Když je mráz, tak máme v jedné sádce kolem dvou set metráků ryb. Při teplejší vodě musíme dávat do sádek ryb méně, jelikož spotřebovávají více energie a tím pádem je větší spotřeba kyslíku," vysvětluje Stanislav Vago. Při ochlazení ke 4 °C se ryba v rybnících ukládá k zimnímu spánku a zpomaluje se její metabolizmus. Není proto dobré pouštět zakoupené vánoční kapry zpět do volné vody. Při pobytu ve vaně dochází k porušení žaberního aparátu chlorem a při navrácení do volných vod k tepelnému šoku a úhynu ryb.

Ze sádek ryby putují dolů do velké budovy. Na každé straně jiný druh, aby se to nepletlo. Voda tu hučí tak, že se lidé sotva slyší. U betonové kádě, které se říká slovovací jímka, stojí speciální výtah s váhou, který ryby váží a dopravuje do přistaveného auta. To kvůli tomu, aby se vědělo, kolik ryb se naloží k převozu. Výtah pak vyjede i s rybami nahoru, aby se mohly jako po toboganu sklouznout přímo na korbu nákladních aut, kam je zavřou do přepravních beden.

"Sádky byly postaveny v sedmdesátých letech. V horní části se nacházela zpracovna sladkovodních a mořských ryb. V té době byla nejmodernější v Evropě," popisuje Stanislav Vago, který sem jezdí už patnáct let. Když do Lahovic přijel poprvé, tak tu nebylo velké zázemí. „Spali jsme v maringotkách a buňkách, takže v prosinci to byla velká romantika," vzpomíná. Jediná koupelna se nacházela v jídelně, takže po sprše přebíhali přes venkovní nádvoří do buněk a maringotek.

Sádky ustály 
už dvě povodně

V roce 2002 přišla velká voda, která zázemí spláchla, a pod náporem velké vody se sesypal odtokový kanál ze sádek. Kanál se opravil a byly vybudovány nové buňky a zázemí pro zaměstnance Rybářství Třeboň. Letos v červnu opět udeřila povodeň, napáchala značné škody a budovalo se znova od začátku.

Do Lahovic jezdí rybáři 
z Třeboně jenom na Vánoce. Přes rok tu funguje pouze celoroční prodej ryb v režii rybářství. V České republice spotřeba ryb neklesá ani nestoupá. Sádky v Lahovicích zásobují svými rybami také obchodní řetězce, takže zájemci si mohou koupit čerstvého kapra třeba přímo před vybranými hypermarkety Albert od 18. prosince nebo kapra na ledu uvnitř obchodů.

Rybí značku Třeboňský kapr nese už od roku 2007, kdy jej uznala Evropská unie a zapsala ho jako chráněné zeměpisné označení. „Třeboňský kapr je šupinatý, měl by mít větší hlavu a vyšší tělo. Každá rybníkářská oblast je svým způsobem výživná a má specifické podlaží," objasňuje Stanislav Vago. Přirozenou chuť ryby dodává jejich potrava, ať už v rybníce, nebo jsou to čisté obiloviny, kterými rybáři krmí.

Tuk je nositelem chuti

Rybář Vago má nejradši kapra jako řízek s bramborovým salátem. Ale záleží na každém, jak si ho upraví. Při kuchání ryb se při rozříznutí břišní dutiny objeví ve spodní části řezu břicha tuk. Ti, kteří nemají tento tuk rádi, si mohou odříznout zhruba půlcentimetrový široký pás břišní dutiny s tukem a tím se sníží tučnost ryby. Chuťově se pak ryba zlepší. Tuk je nositelem chuti, ale záleží na tom, kdo co má rád. Na druhou stranu nemůžeme chtít, aby ryba chutnala jako vepřové.

Letošní úroda kaprů bude letos menší kvůli povodním. Bylo dlouhé a studené jaro a potom přišla v červnu velká voda, která odnesla ryby i živiny. Kapr má raději stálou teplotu, letní horka mu neprospěly. „Při vyšších teplotách se snižuje obsah kyslíku ve vodě. Rybám se hůře dýchá. Při nedostatku kyslíku ve vodě se snižuje množství přijímané potravy. Letošní rok nebyl zrovna příhodný pro chov a růst ryb v rybnících. Přípustky v tomto roce nebyly optimální," přemýšlí Vago.

Ryby pomalu padají tobogánem do přepravních beden a chytají se na cestu k odběratelům. Největší nápor očekávají prodejci o víkendu před Vánoci.

Autor: Pavla Janoušková Mgr.

17.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Ve věku 69 let zemřel kytarista Radim Hladík

Praha -Ve věku 69 let zemřel dnes ráno kytarista Radim Hladík, který mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect, sdělil to současný zpěvák kapely Honza Křížek. Hladík podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik let. Sedmdesátiny by oslavil 13. prosince.

Záchranáři našli části těl obětí havárie indonéského letadla

Jakarta - Indonéští záchranáři dnes našli části těl v moři v oblasti, kde v sobotu havarovalo policejní letadlo se 13 osobami na palubě. Oznámil to na tiskové konferenci šéf Indonéské pátrací a záchranné agentury (BASARNAS) s tím, že ostatky pravděpodobných obětí byly nalezeny v místě, kde už vesničané dříve vylovili sedadlo z letadla a vak obsahující mobilní telefon a policejní doklady.

AKTUALIZOVÁNO

Koukalová ovládla stíhačku! Zazářili i Krčmář s Puskarčíkovou

Östersund /FOTOGALERIE/ - Biatlonistka Gabriela Koukalová vyhrála stíhací závod Světového poháru v Östersundu. Do vedení se dostala už po úvodní střelbě a do cíle dojela o osm sekund před Němkou Laurou Dahlmeierovou. Eva Puskarčíková skončila osmá, což je její nejlepší individuální výsledek v SP, Lucie Charvátová byla dvanáctá a Veronika Vítková osmnáctá. V mužské stíhačce se Michal Krčmář posunul proti sprintu o 31 míst a dojel sedmý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies