Skanska u Milíčovského lesa staví bytový komplex pro několik tisíc lidí. Podle ochránců přírody je přírodní památka Milíčovský les, u které domy mají vyrůst, z hlediska množství obojživelníků nejbohatší oblastí z Prahy. Žije jich v něm 14 až 15 druhů.

Skanska dostala v minulosti výjimku pro výstavbu od ministerstva životního prostředí. Nejvyšší správní soud ale letos v květnu rozhodl, že úřad nedostatečně odlišil veřejný zájem od soukromého. Navíc ministerstvo podle soudu nepřesvědčivě zdůvodnilo svůj postoj, že v tomto případě veřejný zájem na výstavbě bytů převažuje nad ochranou ohrožených živočichů.

Výjimka udělená ministerstvem tak přestala platit a nové rozhodnutí ministerstvo zatím nevydalo. ČIŽP se domnívá, že Skanska by mohla stavbou způsobit „nedovolenou změnu zvláště chráněných částí přírody". Inspekce proto firmě nové stavební práce a terénní úpravy předběžným opatřením zakázala.

Skanska se proti rozhodnutí odvolala, považuje ho za nezákonné. Podle mluvčího firmy Skanska Matěje Čermáka společnost při výstavbě dodržela všechny podmínky hodnocení vlivu stavby na životní prostředí. Dodal, že projekt nestojí v místě chráněného území, ale za hranicí jeho ochranného pásma.

Na tahu je ministerstvo životního prostředí

Odvolání nyní posoudí ministerstvo životního prostředí. „Výsledek opravdu nelze předjímat. ‚Nejměkčí' rozhodnutí může být to, že předběžné opatření bude zrušeno a stavba bude pokračovat, a nejtvrdší opatření může dospět až k nedokončení stavby," uvedla Cigánková.

Podle Čermáka inspekce při kontrole na místě žádné chráněné obojživelníky nenašla. Občanské sdružení Hezké Jižní Město (OS HJM), které proti stavbě dlouhodobě bojuje, ale společnost kritizuje, že nechala před kontrolou posekat trávu a vysoký rákos. „Tedy typická stanoviště chráněných živočichů, která též podléhají ochraně," poznamenal Zdeněk Kvítek z OS HJM. „Vydané předběžné opatření nám nezakazuje sekat travní vegetaci. Rákosí bylo posekáno v souladu s předpisy v rámci průběžné údržby a čištění staveniště," brání stavební firmu Čermák.