Z jejích rukou si nejen ocenění, ale i dárky, převzala pětice studentů gymnázia z Botičské ulice za jejich duchapřítomnost a odvahu, kterou prokázali na školním lyžařském kurzu v Tauplitzu v prosinci loňského roku. Martin Crkva, Jan Beck, Nikola Bělousová, Ondřej Koloušek a Tomáš Bláha záchránili život rakouského lyžaře.

Při sjezdu mimo značenou trasu se pod ním utrhla lavina, zasypala ho a ze sněhu vykukovala jen jeho helma. Nebýt pomoci zmíněných pěti studentů, kteří tou dobou právě kroužili po běžkařské dráze v blízkosti místa něhody, zraněný lyžař by nejspíš jen tak zpod příkrovu sněhu nevyvázl.

Praha 2 ocenila studenty za záchranu života a udělila čtyři čestná občanství

Lyžařův kolega, který byl v šoku mu sám pomoci nedokázal. Gymnazisté ale reagovali okamžitě. Vydali se směrem k zasypanému lyžaři a, jak se později ukázalo, také vážně zraněnému lyžaři. Prodrali se k němu hlubokými závějemi a vlastníma rukama ho vyhrabali. Snažili se ho utišit, dodat mu potřebné tekutiny a vyčkali s ním do příjezdu záchranářů, které zavolali na čísle 112. Těžce zraněného lyžaře pak vrtulnk přepravil do nemocnice. Teprve pak záchranná akce pro pětici obětavých a tou dobou už promrzlých studentů skončila.

Předáním odměn studentům ale výčet udělených ocenění středečního slavnostního odpoledne na Novoměstské radnici nekončí. Městská část Praha 2 udělila také čtyři čestná občanství, jimiž oceňuje lidi, kteří zde žili či žijí, a vykonali něco významného.

Z rukou starostky Jany Čermákové si titul Čestný občan Prahy 2 převzal jeden z nejvýznamnějších současných českých sochařů Olbram Zoubek. Druhým dosud žijícím občanem, který se může nově hrdě pochlubit čestným občanstvím Prahy 2 je hokejista Jan „Gusta" Havel. Tento bývalý hokejový útočník reprezentoval Československo na třech mistrovstvích světa a dvakrát na olympijských hrách. Z Grenoblu si v roce 1968 přivezl stříbrnou olympijskou medaili.

In memoriam udělila druhá městská část čestné občanství dalším dvěma významným osobnostem z kulturního života. Tím prvním je Hudebník, skladatel, baskytarista a zpěvák Milan „Mejla" Hlavsa, který koncem šedesátých let založil legendární skupinu The Plastic People Of The Universe. Druhým je malíř Antonín Sládek, jemuž byly kromě krásných žen největší inspirací Paříž a Praha. Velkou část uměleckého života prožil ve Francii.