Na akci s názvem Gastronomie v dobách Karla IV. mohou návštěvníci ochutnat pokrmy a nápoje, které se podávaly ve 14. století. Důležitou součástí jídelníčku byl tehdy chléb.

„Mezi typická jídla doby Karla IV. patřily různé druhy kaší jako ovesná, jáhlová a hrachová. Mezi masy dominovala zvěřina a ryby. Například losos je pro nás dnes vzácnost, zatímco tehdy byli lidé lososem přejedeni. Jednalo se o rybu pro poddané," uvedl Petr Studnička z Vysoké školy hotelové. Zvěřina zase patřila mezi oblíbená jídla tehdejší šlechty.

Špatná kvalita vody

Mezi nápoji převažovalo pivo a víno. Voda tehdy nepatřila mezi oblíbené nápoje. Bylo to dáno její kvalitou. Tehdejší voda byla často znečištěna na to, aby se dala pít. O oblibu vína v českých zemích se postaral Karel IV. tím, že do Česka přivezl a nechal zde zasadit vinnou révu. Z nápojů měl císař rád pivo, medovinu a mošt.

Vstup na středeční akci je zdarma. Hostina se koná v prostorách Vysoké školy hotelové v ulici Svídnická od 10 do 20 hodin. Oficiálním platidlem akce je pražský groš. Jeden groš odpovídá jedné koruně. Například vepřové maso s ovocnou omáčkou je k dostání za 30 pražských grošů stejně jako maso. Víno přijde na 10 nebo 20 grošů.

Čtěte také: Vyvrcholením oslav narození Karla IV. bude mše v katedrále