Systém je podle něj nastaven z pohledu komfortnosti pro dotčené občany vlídně, je tedy třeba, aby byla zajištěna i dostatečná robustnost financování. „Sociální bydlení je z mého pohledu to, které není tržní. My máme segment, který odstiňujeme od tržního prostředí, sociální bydlení tedy zajišťujeme," uvedl radní.

Praha má bytový fond 

Hlavní město má bytový fond ve výši 7 tisíc jednotek, k dispozici jsou byty pro seniory, osoby handicapované, sociálně znevýhodněné i byty zvláštního určení. Kapacita je nyní dostatečná, postačovat by měla i na několik let dopředu. Bez ohledu na zákon sociální bydlení v Praze podle vedení standardně funguje.

„Navíc se zdá, že zákon bude řešit spíše ten problém, jak dostat lidi bez střechy nad hlavou do bydlení, to je ale jeden segment, není to jen o osobách bez přístřeší," připomněl Lacko.

Komplikace pro městské části 

Řada městských částí je přesvědčená o dostatečnosti svého systému, nový zákon by tak znamenal řadu komplikací. „Myslím, že Praha 2 je ukázkovým příkladem toho, jak se mají řešit byty pro ty, kteří to potřebují. Máme jasně stanovená pravidla, funguje to naprosto bez problémů," vysvětlila Alexandra Udženija, zástupkyně starostky.

Nový zákon by městské části podle ní mohl činit velké problémy, připravit by se tak měla na placení pokut. Praha 2 totiž nemá prostory, kde stavět, musí tedy operovat se současným bytovým fondem. Kapacitně to v současnosti zvládá, v případě schválení nového zákona by ale bylo nezbytné uvažovat o jeho rozšiřování.

Budou se navyšovat počty bytů? 

„Pokud navrhovaný zákon vejde v platnost, budeme muset zřejmě přemýšlet o navyšování počtu bytových jednotek," okomentovala Alexandra Udženija. Jako zásadní problém ale místostarostka vidí to, že by podle ní mohlo docházet k přidělování lidí z jiných částí města i odjinud.

„Nesouhlasíme s tím, aby nám někdo z vrchu diktoval, koho a kam umístit," uvedla místostarostka.„Nevidím důvod, proč bychom měli na Praze 2 ubytovávat občany, kteří pochází z různých koutů," dodala.

Sociální bydlení na Praze 7

Vlastní systém sociálního bydlení nabízí také Praha 7. „Máme krizové byty, sociální byty, podporované bydlení. V rámci prevence ztráty bydlení poskytujeme různé služby," vyjmenovala radní Prahy 7 pro sociální politiku a zdravotnictví Silvie Kratochvílová.

Stejně jako jiné městské části i tady hrozí potenciální nedostatečnost kapacit, navíc Praha 7 také nemá kde dále stavět. „Sociální byty rozdělujeme podle vlastních pravidel. V případě, že by se měl aplikovat zákon tak, jak je navržený, tak se obávám, že mu nemůžeme dostát," uvedla Kratochvílová.

Uvolňovat byty chce i Praha 9

Městská část ale prozatím neplánuje žádné konkrétní kroky. „Zákon ještě není přijat, takže žádná opatření na zvyšování bytového fondu zatím neděláme," vysvětlila místostarostka.

O navrhovaném zákonu také uvažuje Praha 9. „Myslíme na to a uvolňujeme byty pro sociální případy," pronesla Taťjana Horká, radní městské části. O další budoucnosti podle ní rozhodne zejména demografický vývoj. Všichni lidé nedosáhnou na zaplacení nastavených cen, přestože jsou v porovnání se zbytkem Prahy poměrně nízko. „V této chvíli těch případů ale není tolik, aby nám to činilo potíže," dodala.

Sociální bydlení. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Zákon o sociálním bydlení finišuje. Po čtvrt století