Předškoláci, kteří jsou nyní svěřeni do péče příbuzných, se již blíží duševní úrovni odpovídající jejich věku. Stále však přetrvávají problémy s komunikací a vyjadřovací obtíže – hlavně u toho staršího. Zaznělo to v pondělí při jednání Městského soudu v Praze, před nímž se oba rodiče opakovaně zpovídají z týrání svěřené osoby.

Otec i matka obžalobu odmítají. Zdůrazňují, že pro děti – nalezené před rokem ve věku 2,5 a 1,5 roku – chtěli jen to nejlepší; otec například kupoval v drogerii tu nejdražší biostravu. A rodiče odmítají o to, že by se dětem nevěnovali, nehovořili s nimi a nepořídili jim nic na hraní. A že synové doma chodili jen v plenkách? Vždyť tam bylo horko… Utajení dětí prý souviselo hlavně s tím, že rodiče, kteří nejsou zastánci tradičních metod výchovy ani příznivci běžného životního stylu (proto nemají třeba auto nebo pračku) si nepřáli jejich očkování. Nyní jsou prý kluci ve strýčkově rodině vychováváni tak, jako by byli vedeni i doma. A mimochodem – mediálně sledovaná kauza prý vztahy v rodině náramně upevnila.

Městský soud v lednu poslal otce na osm let do vězení, matka vyvázla s podmínkou. Odvolací senát vrchního soudu ale verdikt zrušil a věc vrátil k novému projednání. Kritizoval například posudek znalce, který děti ani neviděl. Nedávno byl Martin K. propuštěn i z vazby, kde strávil více než sedm měsíců. Projednávání kauzy má pokračovat za měsíc.

(zw)