Doslova: deset koťat nacpal do dvou igelitových tašek, ty zauzloval – a odhodil do kontejneru na separovaný sběr plastu. Právě z toho důvodu je řeč o „plasťáčcích".

„Před jistou smrtí, trýznivou a krutou smrtí udušením, je zachránil pozorný řidič," připomněl v pondělí Jan Čihák z centrály pražské městské policie. Čirou náhodou se šofér u kontejneru zastavil, aby na správném místě odhodil plastovou láhev od nápoje. A ukázalo se, že to bylo nejenom správné místo, ale i správný čas.

Koťata zachránil řidič

Nejvyšší čas! Pozornosti řidiče neuniklo, že mezi odloženými plasty leží i dvě igelitky – a ty jsou nejenom nadité, ale překvapivě i pohyblivé. Nahlédnutí do jedné z nich přineslo otřesné zjištění: taška byla plná mláďat. Plná malých koťat.

„Jedno z nich mělo ještě tolik sil, že vyskočilo a uteklo neznámo kam. Ostatní koťátka byla již tak vysílena, že nebyla skoro schopna pohybu," přiblížil Čihák prvotní momenty. Pak už se situace začala pronikavě lepšit. Šest kocourků a tři kočičky muž naložil do auta – a hned s nimi zamířil do útulku pro opuštěná zvířata provozovaného právě pražskými strážníky.

Dobrý konec? 

Ani v té chvíli to ještě nebyl výjev jako z pohádky: malé číči ošetřovatelé přebírali podchlazené, podvyživené – a ještě k tomu silně zablešené. Nyní se již situace podstatně změnila: osm nalezenců se má čile k světu. „V současné době koťátka dobře přijímají potravu, jsou pod antibiotiky a jejich stav se zlepšuje – až na jednoho kocourka, který je stále ve velmi špatném stavu," připomněl Čihák.

Čtěte také: Při nehodě poblíž Roztok u Prahy zemřela řidička osobního auta