Schody na rozhledně v pražské ZOO se na začátku října vymstily 50leté ženě. Pád jí způsobil otřes mozku a krátkodobé bezvědomí. V neděli 23. října se v Prokopském údolí projížděl na kole 46letý muž. Sportovní výkon se ale velmi snadno proměnil v nebezpečnou situaci.

Následkem bylo zranění horních končetin. To jsou dva z mnoho osobních příběhů, k jejichž šťastnému zakončení přispěla nová aplikace pro chytré mobilní telefony. Jedním kliknutím si v hlavním městě přivolalo záchranku už 65 lidí. V celé republice už pomohla ve 4000 případech.

Aplikace odešle informaci o poloze zraněného 

„Vyvrtla jsem si kotník, potřebuji doktora, jsem někde ve Stromovce!" I takové typy zpráv přijímají pražští záchranáři. Často jsou ale ještě daleko problematičtější. Zranění bývají mnohem závažnější, člověk může být dezorientovaný či v šoku. Jak je možné zraněného co nejrychleji vypátrat?

Pomoct by měla aplikace pro chytré mobilní telefony. Rychle spojí zraněného s příslušnou záchrannou stanicí a zároveň odešle informace o jeho přesné poloze. Dokonce slibuje zkrátit čas příjezdu záchranky až o 20 minut. Zvýšit by se tak měla šance na včasné ošetření a na případné přežití pacienta.

Aplikace má smysl v nedostupných místech 

Podle Pražské záchranné služby je aplikace užitečná zejména kvůli schopnosti lokalizace. „Kvitujeme to. Těch případů v Praze sice prozatím není tolik, ale určitě to má smysl v nedostupných místech, kde je málo orientačních bodů, jako je například Stromovka, Prokopské údolí či Jižní spojka," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Matěj Hříbal.

Hlavní část práce, ve chvíli, kdy daný člověk nemá aplikaci, je vždy na dispečerce. „Jedinou zbraní, kterou mají, je slovo. Jsou na to školené a zvládají to," dodal. Extrémní případy, kdy je velmi obtížné zraněného lokalizovat, se ale podle něj stávají velmi zřídka. „Zažil jsem situaci, kdy žena do telefonu pouze křičela. Dispečerce se ji ale podařilo rozmluvit. Takové situace jsou ale sporadické," vysvětlil Hříbal.

Jaké budou další kroky

Aplikaci vyvinul Filip Maleňák. „Když jsem před čtyřmi lety vytvářel v rámci bakalářské práce původní koncept této aplikace, nenapadlo mě, že se myšlenku podaří zrealizovat v současném formátu," okomentoval.

Projekt momentálně nabírá na dalších obrátkách. Aplikace je už nyní přístupná zrakově postiženým, už letos na podzim by měla mít i rozhraní pro neslyšící. Dalším krokem pak bude její distribuce v zahraničí. Během několika měsíců by měly být do aplikace národní tísňové linky záchranných služeb EU.

Záchrankaaplikace je bezplatně ke stažení pro operační systémy Android a iOS
systém je napojen na 14 krajských zdravotnických operačních středisek
slouží také jako komplexní informační portál s návodem na první pomoc, lokalizaci pohotovostí a defibrilátorů
cílem systému je zkrácení času příjezdu záchranky

Čtěte také: Praha bude mít záložní portál a nový infosystém za 13 milionů Kč