Během těhotenství nic nenasvědčovalo tomu, že je něco špatně. Jenže pak se jeho matka dostala v pražské nemocnici Královské Vinohrady do rukou nezkušeného lékaře bez atestace, který nerozpoznal problémy a dvě hodiny se snažil dítě přivést na svět sám. Nakonec zavolal kolegyni, která přidušené dítě vytáhla kleštěmi – to už ale bylo pozdě a malý Vojta zůstal těžce postižený. Jeho rodičům teď Obvodní soud pro Prahu 10 poskytl dosud nejvyšší odškodné v české historii: nemocnice jim má zaplatit 30,3 milionu korun.

„Hodnota lidského života se penězi vyjádřit nedá. Protistrana se ohradila, že nemá být potrestána – to však není trest, ale satisfakce za to, jaké šlendriány tam mají, jakou špatnou organizaci práce
a jaký špatný přístup k pacientům. Chceme, aby došlo ke změnám – máte soukromé kliniky, kde jsou lidé movitější a mají první poslední. Tady je pacient, o kterého nikdo nedbá, který je jenom kus," řekl po vyslechnutí rozsudku zástupce poškozené rodiny Antonín Tunkl.

Znalecký posudek

Právník vinohradské nemocnice Miroslav Bartoň nyní bude rozhodovat o tom, zda se odvolá. „Odškodnění by mělo být v rámci dosavadní judikatury. Už v roce 2009 ředitel projevil lítost. Nedá se říci, že to nemocnice neřešila. Přiznání chyby tam nebylo, protože se nemocnice řídila zprávou znalecké komise, která k té věci zasedala a pochybení nekonstatovala," uvedl Bartoň.

Jenže proti tomu se Tunkl ohrazuje. „Jestliže zástupce nemocice řekl, že se nám omluvili, tak to není pravda. Napsali nám, jak všechno udělali správně, a vyjádřili lítost nad tím, že paní Eva Vázlerová nespolupracovala. Podle druhé verze dopisu pak za všechno mohla matka příroda. Jestli pak doktor vyjádřil myšlenku, že peníze jsou pro potřeby rodičů a že zneužívají zdravotního stavu svého dítěte, tak by měl rodiče navštívit a minimálně týden s nimi pobýt, aby viděl, jaké náklady, péči a sebeobětování to představuje," dodává Tunkl s tím, že na výši odškodného netrvá – nejdůležitější je podle něj rychlost.

Že jde o nebývale vysokou částku, potvrdil i bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Leoš Heger (TOP 09). „Vývoj odškodňovacích procesů se táhne asi 15 let a postupně to stoupá z oblasti téměř směšné, tisícikorunové, až do milionů," podotýká. Zároveň je podle něj ČR oproti Evropě specifická 
v tom, že tu je daleko více trestních žalob, z nichž většina končí osvobozením. V Evropě se naopak vedou hlavně spory občanskoprávní, k trestním se sahá jen u velmi vážných pochybení, například v opilosti.

Zcela extrémní situace pak je podle Hegera v USA. „Tam je tradice silných advokátů, kteří přímo nahánějí pacienty, aby si stěžovali na doktory. Zdravotnictví je tam proto nejdražší na světě. Mají tam dvakrát či třikrát více testů a vyšetření než my, protože se lékaři jistí. Nepřináší to sice v podstatě žádný medicínský výsledek, ale u soudu se za to dá schovat a odškodnění není tak drastické," uzavírá Leoš Heger.

Zatím žádná nemocnice neměla platit více

Výběr případů, kdy soud nařídil nemocnicím za chyby lékařů vyplatit vysoké odškodnění poškozeným nebo jejich pozůstalým (řazeno dle výše):

30,3 milionu korun - Obvodní soud pro Prahu 10 nepravomocně přiznal odškodné rodině postiženého chlapce. Zaplatit ho má pražská Vinohradská nemocnice, kde se chlapec narodil se v roce 2009 ochrnutý. Porod byl sice plánovaný, skončil ale ochrnutím a slepotou a hluchotou dítěte, které nyní vyžaduje celodenní péči. Nemocnice zvažuje, zda se odvolá. Zmocněnec rodičů po jednání řekl, že je ochotný se sejít k dalšímu jednání a přistoupit i na nižší částku.

18 milionů korun - Odvolací Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 přiznal odškodnění ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři při angiografii vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Sumu zaplatil kraj.

16,5 milionu korun - Prostějovská nemocnice zaplatila v roce 2007 odškodné manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. V případu, který se táhl více než pět let, nakonec krajský soud v Brně potvrdil, že lékaři chybovali. Jako novorozenému se chlapci na čas zastavilo srdce a přestal dýchat. Utrpěl nevratné poškození mozku.

15 milionů korun - Liberecký kraj podle Mladé fronty Dnes z července 2010 musí zaplatit za libereckou nemocnici odškodné manželům, jejichž syn utrpěl v roce 2000 při porodu rozsáhlé a nezvratné poškození mozku. Před soudem skončila také lékařka Ivana Bydžovská, která porod vedla. Během vyšetřování ale z nemocnice zmizela dokumentace o porodu, soud jí tak vinu neprokázal.

13,5 milionu korun - Za nepovedený porod v roce 2001 vysoudila rodina ze Žirovnice odškodné na pelhřimovské nemocnici. Chlapec se kvůli nedostatečné péči narodil těžce postižený. Do konce života bude ochrnutý na pravou část těla a slepý. Soud pochybení lékaře neprokázal.

Téměř 12 milionů korun - V únoru 2009 odvolací senát Městského soudu v Praze rozhodl, že nemocnice na Bulovce musí odškodnit rodiče chlapce, který jako tříletý podstoupil v roce 2000 běžnou břišní operaci. Kvůli údajnému pochybení lékařů při odpojování od dýchacího přístroje utrpěl ale poškození mozku. Oba lékaře soud zprostil obvinění.

4,2 milionu korun - Okresní soud ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku loni v lednu rozhodl o odškodnění rodičům pětileté dívky kvůli zanedbání povinné péče. Holčička byla ve dvou letech hospitalizována v tamní nemocnici, lékaři však nerozpoznali herpetickou meningoencefalitidu a dívka má trvalé následky. Rodiče původně požadovali 17 milionů korun.

3,5 milionu korun - Krajský soud v Brně přiznal v srpnu 2012 odškodnění za smrt vinou lékařů. Finanční částku získala rodina, jejíž matka zemřela při porodu v listopadu 2006 v třebíčské nemocnici.

3,2 milionu korun - Nejvyšší soud v červnu 2011 odmítl dovolání Nemocnice Třebíč v kauze záměny dětí v tamní porodnici z roku 2006. Definitivně tak potvrdil verdikt vrchního soudu. Rodina původně požadovala kompenzaci ve výši 12 milionů korun.

Tři miliony korun - Podle rozsudku z února 2011 měla Fakultní nemocnice v Hradci Králové zaplatit odškodné manželům z Novobydžovska. Po předčasném porodu dvojčat se jedna z holčiček nakazila v inkubátoru infekcí, která jí způsobila zánět a trvalé poškození mozku. Rodiče původně požadovali šest milionů.

Nepovedený porod.