VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začala oprava Fantovy kavárny na Hlavním nádraží

Praha – V historické budově pražského Hlavního nádraží začala rekonstrukce secesní Fantovy kavárny. Oprava kupole, střechy, prosklené fasády i interiéru by měla být dokončena zhruba za rok. Médiím řekl Martin Hamšík, mluvčí společnosti Grandi Stazioni Česká republika, která budovu Českých drah získala do pronájmu na 30 let. Rekonstrukce celé historické Fantovy budovy vyjde na stovky milionů korun.

21.2.2013 2
SDÍLEJ:

ZACHRÁNÍ dlouhodobý nájemce historické budovy Hlavního nádraží chátrající Fantovu kavárnu? Slíbil, že ano. Foto: Deník/ Martin Divíšek

„Zatím nebudeme říkat, na kolik přijde oprava kavárny, protože to nevíme přesně. Souvisí to také s dalšími faktory, například s tím, že tam přijde nájemce, který bude investovat do interiérů. Investice za celou budovu ale vyjdou na stovky milionů," uvedl Hamšík.

Stavební práce, které začaly v těchto dnech, by neměly narušit chod nádraží. „Cestující vlaků budou zasaženi jen minimálně," uvedl mluvčí.

Nádraží  je národní kulturní památkou

Hlavní nádraží v Praze patří k nejvýznamnějším secesním památkám v Česku, je národní kulturní památkou. Kavárna byla původně odjezdová hala, později sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak. Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobily secesní motivy a sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun, autorem celé historické budovy je architekt Josef Fanta.

Společnost Grandi Stazioni Česká republika připravovala rekonstrukci Fantovy budovy spolu s památkáři. „Nemůžeme určit ani přesný termín dokončení, jde o památkově chráněný objekt, u jehož rekonstrukce se některé věci nedají předjímat," uvedl Hamšík. Právě památkáři budou mít nejvíce práce při rekonstrukci interiéru.

Kavárna zůstane kavárnou

Secesní charakter budovy bude zachován i po opravách, stejně tak původní účel kavárny. Společnost už jedná s možnými zájemci o pronájmu a provozování kavárny.

Rekonstrukcí Fantovy kavárny, kterou provádí společnost Metrostav, pokračuje celková revitalizace nádraží. Opraven už byl suterén Fantovy budovy, který plynule navazuje na novou odbavovací halu. Nová hala byla otevřena v dubnu 2011. Celkem zde vzniklo 10.000 metrů čtverečních obchodních ploch, nové toalety, dva výtahy, renovován byl také informační a orientační systém haly.

Autor: ČTK

21.2.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
9 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies