Vedení Prahy a záchranné služby bude o výši dotace ještě jednat, řekl na tiskové konferenci.

Dotace města pro záchranáře se snižuje už od roku 2011. Rok od roku přitom narůstá počet pacientů a výjezdů, s novou legislativou se navíc dál zvyšují náklady na provoz. „My už nemáme kde na provozu ušetřit," řekl ředitel. Záchranná služba má ročně na svoji činnost zhruba 400 milionů korun, z toho kolem 220 milionů přispívá Praha.

Počet ošetřených pacientů v loňském roce poprvé přesáhl stotisícovou hranici. Lékaři ošetřili skoro 103.000 lidí. Vyjížděli k téměř 127.000 případům. Příčinu zvyšujícího se počtu pacientů není podle odborníků možné jednoznačně určit. Velkou roli v tom hraje stres a velké pracovní zatížení lidí.

„Určitý vliv ale má i zrušení pohotovostí, nečinnost praktických lékařů nebo omezení ordinačních hodin," tvrdí ředitel. Pacienti se na záchranáře stále častěji obrací i kvůli tomu, že za takové ošetření nemusí nic platit, uvedl. Dodal, že se objevují i případy, kdy jsou do 24 hodin voláni k pacientovi, kterého odvezli do nemocnice, ale hospitalizován ne­byl.

V resuscitacích se pražská záchranka podle Schwarze řadí mezi světovou špičku. Počet pacientů, které záchranáři úspěšně oživí, se stále zvyšuje. Právě to je jediný mezinárodní parametr, podle kterého lze posuzovat činnost záchranné služby, tvrdí Schwarz. Skoro v osmdesáti procentech případů pomohli vloni s oživováním laici, které do příjezdu záchranářů dokáže při poskytování první pomoci telefonicky navigovat dispečerka tísňové linky.